Pretraga

Pred nama su europski izbori 2024.: Ovo su najvažniji datumi

A- A+

Parlamentarni izbori su iza nas, a ove se godine održavaju i izbori za Europski parlament. Na europskim izborima 2024. izabrat će se 720 zastupnika, od čega će njih 12 biti iz Hrvatske. Kandidacijske liste su objavljene, kampanja je krenula, a nekoliko je ključnih datuma izbora za Europski parlament koji trebate upamtiti.

europski izbori 2024.

Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj su 9. lipnja | Ilustracija: Pexels

Izbori zastupnika u Europski parlament održavaju se tijekom posljednje godine petogodišnjeg mandata Europskog parlamenta, a 2024. je ta godina. Na izbore u Hrvatskoj mogu izaći svi punoljetni građani, od 18 godina nadalje.

Do 29. svibnja morate podnijeti zahtjev ako mijenjate biračko mjesto

Birat će se 12 članova iz Republike Hrvatske, a građani biraju između 25 kandidacijskih lista. Te liste Državno izborno povjerenstvo već je objavilo što znači da od danas kreće i kampanja. Oni koji žele raditi na izborima u biračkom odoru moraju se najkasnije do 21. svibnja javiti općinskom ili gradskom izbornom povjerenstvu ili strankama.

Sljedeći važan datum je 29. svibnja i on je ključan za one koji žele glasati izvan prebivališta, na primjer studente. Naime, do tog je datuma potrebno podnijeti zahtjev za promjenom biračkog mjesta. Zahtjevi se mogu podnijeti putem sustava e-Građani, nadležnom upravnom tijelu županije ili Grada Zagreba (zahtjev) ili putem sustava e-Građani. To je važno, jer mogućnost online ili glasanja poštom u ovom slučaju ne postoji.

Izdvojeni članak
europski parlament

Evo tko su sve kandidati za Europski parlament: Izborna kampanja je i službeno krenula

Europski izbori u Hrvatskoj su 9. lipnja

U danima koji će uslijediti, a prije izbora, možete i provjeriti kroz poruku u sustavu e-Građani ili ovdje, na koju adresu trebate doći glasati. Predizborna šutnja za izbore u Europski parlament u Hrvatskoj traje od 8. lipnja u 00:00 sati do 9. lipnja u 19.00 sati.

Europski izbori se u Hrvatskoj održavaju 9. lipnja, a građani će na birališta moći izaći bilo kada od 7 ujutro do 19 predvečer. Kako stoji na specijaliziranoj stranici za Europske izbore, Europski parlament objavit će rezultate europskih izbora 2024. po državama članicama, kao i projekciju njegova sastava istoga dana, 9. lipnja 2024. godine.

Ključni datumi Europskih izbora:

  • 25. travnja – krenula kampanja za izbore za Europski parlament
  • 21. svibnja – rok za prijavu za rad u biračkom odboru
  • do 29. svibnja – rok za podnošenje zahtjeva za glasanjem izvan prebivališta
  • od 30. svibnja – provjera biračkog mjesta kroz poruku u sustavu e-Građani ili ovdje
  • od 8. lipnja u 00:00 sati do 9. lipnja u 19:00 sati- predizborna šutnja
  • 9. lipnja izlazak na izbore, birališta su otvorena od 7 do 19 sati
  • 9. lipnja – rezultati i projekcije mandata

Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem