Pretraga

Jesu li mladići konzervativniji od djevojaka kada je u pitanju politika? ‘Tu se vidi rodna razlika’

A- A+

Kada je u pitanju politika, može li se reći da postoji ‘muška’  i ‘ženska’ politika? Na našem panelu pod nazivom ‘Koji izbori su najvažniji: učenički, studentski ili EU?’ koji smo nedavno održali u Osijeku povodom održavanja izbora za Europski parlament, govornici su se složili da određena podjela u tom smislu postoji i da je moguće reći da su mladići malo konzervativniji od djevojaka. Nikica Torbica, voditelj Društvenog ateljea udruge DKolektiv iz Osijeka primijetio je da su muški učenici i studenti više orijentirani prema formalnoj politici i realnoj moći, dok su djevojke najčešće zainteresirane za neformalnu politiku poput volontiranja, rada sa zajednicom i slično.

World Caffe u Osijeku

World Caffe u Osijeku | foto: srednja.hr

Redakcija portala srednja.hr u Osijeku je nedavno organizirala panel pod nazivom ‘Koji izbori su najvažniji: učenički, studentski ili EU?’ povodom održavanja skorašnjih izbora za Europski parlament. Okupili smo mlade učenike, ali i nastavnike te druge stručnjake te raspravljali o temi izbora, kako mladi mogu na nju utjecati, ali i o tome jesu li mladi privrženiji određenoj vrsti politike ovisno o spolu.

‘Meni se čini da muškarci više prate sadržaj koji je možda malo konzervativniji’

Voditelj panela i glavni urednik i osnivač portala srednja.hr Marko Matijević postavio je pitanje sudionicima panela jesu li mladići konzervativniji od djevojaka. Takav zaključak nametnuo se promatranjem društvenih mreža, odnosno promatranja toga koje influencere prate mladići, a koje djevojke. Marko je istaknuo da je prema istraživanjima koja su provedena u nekoliko zemalja vidljivo da Gen Z generacija, odnosno mladići do 29. godine, konzervativniji u većem postotku od djevojaka. Tome u prilog ide i činjenica da postoje muškarci influenceri koji se obraćaju samo muškoj populaciji i obrnuto, odnosno da ženske influencerice se uglavnom obraćaju ženskoj publici.

– Jako malo ima influencera, osobito na hrvatskom tržištu, koji hvataju obje populacije i koji pričaju o društveno odgovornim temama. Konkretno, ima i zapravo muških koji prate možda neke utjecajne influencere, sad ću reći primjer Andrew Tate publika. Nije baš onda, vjerujem, da djevojke prate Andrew Tatea. Meni se čini da muškarci više prate takav nekakav sadržaj koji je možda malo konzervativniji, a da takav sadržaj uglavnom ne dolazi do djevojaka, rekao je Marko Matijević.

Mladiće više zanima formalna politika i realna moć, djevojke neformalna politika i pomaganje društvu

Nikica Torbica, voditelj društvenog ateljea, rekao je kako ne prati koliko mladi reagiraju i prate određene influencere. No, komentirao je kako mladi koji prolaze kroz njihove prostore i rad udruge, da je primijetio da čim je tema više usmjerena prema formalnoj politici i realnoj moći, da je puno više učenika i studenata muške populacije koji aktivno sudjeluju u toj raspravi.

– A kada je tema više usmjerena prema radu sa zajednicom, prema direktnoj pomoći, prema onom nekom pomagačkom dijelu ili neformalnoj politici poput volontiranja, tu je puno više  mladih djevojaka, učenica i studentica. Tu ja vidim tu rodnu razliku. Nikada nije 100 posto u jednom ili u drugom, ali vidljivo je kako se ti postoci u tom smislu mijenjaju, objasnio je Torbica.

Cijeli panel možete pogledati u videu ispod ili na našem YouTube kanalu.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem