Pretraga

Kako s učenicima razgovarati o europskim izborima? Ovi materijali mogu pomoći nastavnicima

A- A+

Hrvatska se nalazi u superizbornoj godini u kojoj će na birališta izaći čak tri puta – na parlamentarne izbore, izbore za Europski parlament te predsjedničke izbore. U osvješćivanju mladih o važnosti izlaska na izbore veliku ulogu igra i obrazovni sustav, a Forum za slobodu odgoja na jednom je mjestu objavio materijale koji mogu pomoći nastavnicima u poučavanju.

Učiteljica ocjenjuje ispit

Ilustracija: Unsplash

Iako postoji trend rasta broja mladih koji izlaze na izbore, apatičnost i dalje postoji, jer u školama nedostaje obrazovanja političke pismenosti, jedan je od zaključaka naše posljednje obrazovne konferencije Obrazovanje x AI. Sudjelovanje na izborima jedno je od temeljnih građanskih prava, ali i obaveza.

I to ne samo na nadolazećim parlamentarnim i predsjedničkim izborima, nego i na izborima za Europski parlament, koji se održavaju 9. lipnja. Jer Europska unija i europska pitanja direktno se tiču naše svakodnevnice – čak 80 posto zakona koji se donose na Europskoj razini primjenjuju se u Hrvatskoj.

‘Vrlo je važno da se i ovim izborima posveti dužna pažnja u školama’

Veliku ulogu u osvješćivanju mladih oko važnosti izlaska na izbore igra škola, ne samo kao obrazovna, nego i odgojna institucija.

– Građanke i građani Republike Hrvatske će ove godine po četvrti put pridružiti se građankama i građanima Europske unije u izborima za zastupnice i zastupnike u Europskom parlamentu. Kao i svi drugi izbori, ovi izbori su dio super izborne godine. Vrlo je važno da se i ovim izborima posveti dužna pažnja u školama kako bi se učenike upoznalo o važnosti izbora za demokraciju ili da se učenicima koji će moći glasati daju kvalitetne i vjerodostojne informacije te ih se potakne na glasanje, upozoravaju iz Foruma za slobodu odgoja.

Forum za slobodu odgoja je neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija čiji je cilj promicati implementaciju obrazovnih standarda suvremenog demokratskog društva u hrvatski obrazovni sustav. Među ostalim, od sredine 2000-ih Forum se bavi edukacijom o Europskoj uniji i ima kvalitetnu zbirku materijala za odgojno-obrazovne radnice i radnike.

Izdvojeni članak

Europski izbori za 100 dana: Donosimo najvažnije događaje

Forum za slobodu odgoja pripremio je niz materijala za nastavnike

Ovih su dana skrenuli pažnju na svoje materijale koji mogu pomoći u oblikovanju nastavnih aktivnosti o Europskoj uniji i izborima za Europski parlament.

– Podsjećamo kako se tema izbora za Europski parlament može provesti u sklopu nastavnih predmeta Povijesti, Geografije, Hrvatskog jezika, Politike i gospodarstva, stranih jezika, te u sklopu aktivnosti vezanih uz međupredmetnu temu ‘Građanski odgoj i obrazovanje’, navode iz Foruma za slobodu odgoja.

Prijedloge nastavnih jedinica sadrže publikacije Foruma u nastavku:

Osim ovih nastavnih priprema, Forum za slobodu odgoja pripremio je i e-module na hrvatskom jeziku koji se mogu koristiti kao samostalne lekcije,  kao i razne druge materijale koji nastavnicima mogu pomoći u organiziranju različitih nastavnih aktivnosti vezanih za Europsku uniju. Nastavnicima koji bi učenike željeli pobliže upoznati s Europskom unijom, navode iz Foruma za slobodu odgoja mogu pomoći i njihove dvije publikacije napisane jednostavnim jezikom

Forum za slobodu ima i publikaciju vezanu uz jačanje medijske pismenosti s naglašeno europskom dimenzijom, a možete je preuzeti ovdje.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem