Pretraga

Naš glavni grad osvojio važnu europsku nagradu, evo o čemu je riječ

A- A+

Zagreb je nagrađen Nagradom za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti. Nagrada se dodjeljuje povodom Europskog mjeseca raznolikosti. Cilj mjeseca je promicanje borbe protiv diskriminacije na temelju spola, vjere, seksualne orijentacije, etničke ili rasne različitosti. Glavni grad Hrvatske je pohvaljen zbog svog sustavnog pristupa rješavanju ovih problema i stvaranjem uključive zajednice za sve građane i građanke.

Zagreb. Foto: Pixabay

Glavni grad Hrvatske, Zagreb, može se pohvaliti cijeloj Europi kako radi dobre stvari kada je riječ o osnaživanju i uključivanju raznolikosti. Upravo je zbog toga i dobitnik ovogodišnje Nagrade za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti. Dobitnike nagrade je objavila povjerenica za ravnopravnost Europske komisije, Helena Dalli, čime je otvoren i Europski mjesec raznolikosti.

– Kao i u slučaju prijašnjih izdanja, treća Nagrada za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti prepoznaje i omogućuje vidljivost rada lokalnih tijela koja stvaraju uključive prostore, jamče pripadanje i proširuju sudjelovanje. Njihova posvećenost načelu jednakosti izvor je inovacija i napretka u smjeru Unije jednakosti. Zahvaljujem gradovima i naseljima koji su sudjelovali i čestitam dobitnicima ovogodišnjeg izdanja. Potičem ostale europske lokalne uprave da pronađu nadahnuće u istaknutim najboljim praksama, poručila je Dalli na svečanom događaju u Bruxellesu.

Izdvojeni članak
transparenti s natipisima o pravu na pobačaj

Brojne žene u EU nemaju pristup sigurnom i legalnom pobačaju, ova peticija to želi promijeniti

Raznolikost i uključivost na temelju svih karakteristika

Cilj Europskog mjeseca raznolikosti je podizanje svijesti o važnosti raznolikosti i uključenosti. Kako na radnom mjestu, tako i u društvu općenito, a aktivnosti ovim povodom se održavaju tijekom svibnja diljem ‘starog kontinenta’.

Ovim aktivnostima cilj je potaknuti raznolikost i uključivost na temelju svih karakteristika zbog kojih, nažalost, neki smatraju da je u redu diskriminirati osobe. Dakle, riječ o spolu, rasnom ili etičkom podrijetlu, vjeri ili uvjerenju. invaliditetu, dobi te razlikama u seksualnim orijentacijama.

Izdvojeni članak
dubrovnik i lgbt zastava

Kako živi dubrovačka gej mladež? ‘Volimo misliti da je ovo liberalniji grad nego što jest’

Zagreb prvi: ‘Ambiciozan, cjeloviti i strateški pristup’

Zagreb je osvojio zlatnu nagradu ‘u kategoriji lokalnih tijela s više od 50.000 stanovnika’. U opisu nagrada stoji da je Zagreb imao ‘ambiciozan, cjeloviti i strateški pristup raznolikosti i uključivosti’.

– Mjere lokalne vlasti usmjerene su na širok raspon ljudi, a razvijene su i konkretne strategije za svaku ciljanu skupinu. Aktivnostima se žele poboljšati životi žena, osoba s invaliditetom, pripadnika LGBTIQ zajednice, migranata i Roma te mnogih drugih. Srebrnu nagradu osvojila je općina Växjö u Švedskoj. Brončanu nagradu dobio je grad La Laguna u Španjolskoj, stoji u pojašnjenju.

Uz nagradu za tijela s više od 50.000 stanovnika, tu su još i kategorije za tijela s manje od 50.000 stanovnika te treća, posebna nagrada za tijela koja omogućuju sigurna naselja, gradove i regije za žene u njihovoj punoj raznolikosti rješavanjem problema nasilja nad ženama. Sve skupa, u ove tri kategorije, nagradu je dobilo devet gradova iz pet zemalja.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem