Pretraga

Ovo je nekada bio stari mlin, a sada je znanstveni centar za učenike koji ima i simulator letenja

A- A+

U Ludbregu je svečano otvoren centar LORI, regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području. Učenici i nastavnici svih škola iz Varaždinske županije, ali i iz škola iz cijele Hrvatske mogu koristiti centar u kojemu će nova znanja i vještine iz matematike, kemije, biologije i fizike stjecati u Newton sobama. Riječ je o prvim učionicama u Hrvatskoj uređenima po uzoru na Norvešku, a zanimljivo je su izgrađene u prostoru nekadašnjeg starog mlina.

s lijeve strane slike starog mlina, s desne simulator letenja

Foto: Grad Ludbreg | LORI centar

Newton sobe su norveški sustav soba u kojima se djeci na praktičan način prikazuje zašto su matematika, fizika, kemija i biologija važne znanosti i kako se primjenjuju u svakodnevnom životu. Upravo su takve sobe sada na raspolaganju učenicima iz cijele Hrvatske i to u Ludbregu koji je svečano otvorio svoj centar LORI, regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području.

– Zahvaljujem našim prijateljima iz First Scandinavie čiju smo ideju vidjeli, prepoznali i željeli je primijeniti u Ludbregu. Zahvaljujem i Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU na potpori. Zahvaljujem svim partnerima, prvenstveno Varaždinskoj županiji, školama koje su sudjelovale u ovom projektu, kao i Međimurskom veleučilištu. Veliko hvala i mom timu za europske projekte bez kojeg teško da bismo danas bili ovdje. Mi u Ludbregu volimo imati velike snove, jedan od tih snova je i ovaj projekt. On nije vrijedan samo financijski, nego i kao nova etapa razvoja grada koji prepoznaje značaj obrazovanja za djecu koja dolaze. Ovaj centar primjer je kreativnosti, inovacije, smjelosti i razmišljanja ‘izvan kutije’, rekao je gradonačelnik Ludbrega, Dubravko Bilić.

‘Postali smo ekipa koja je motivirana za drugačiji rad s djecom’

Posebno je zanimljivo to što je centar izgrađen u zgradi koja je nekada bila stari mlin. Sada se u njemu, osim Newton soba, nalazi i simulator letenja. Ukupna vrijednost projekta je 2.950.302,10 eura. Varaždinska županija je iz svojeg proračuna izdvojila dodatnih 100.000 eura za vanjsko uređenje LORI kompleksa te će u sklopu toga biti izgrađena i uređena cesta te postavljena vanjska rasvjeta.

– Preko 400 sati ili oko 70 dana boravili smo na edukacijama iz područja poduzetništva, IKT-a, STEM-a, aktivnog građanstva… Kad pogledamo unatrag, na siječanj 2023. kad su edukacije započele, ne pitamo se zašto jer smo to znali. Nismo se pitali ni kako, ni kad. Zapitate li nas vi to, reći ćemo vam da smo prepoznali viziju koju su predstavnici Grada imali kad su prijavljivali projekt, reći ćemo vam da su nam u fokusu učenici i budućnost koja je toliko neizvjesna i promjenjiva da ne možemo čekati da se nešto dogodi. Prepoznali smo da je vrijeme da mi budemo ti koji će krenuti mijenjati ustaljene norme i raditi na tome da naši učenici postanu građani budućnosti. I zato kad pitate kad: poslije nastave, subotama, za vrijeme učeničkih praznika… Kako? Dogovarali smo datume, slagali si rasporede, vozili se u Varaždin dva mjeseca. Postali smo ekipa koja je motivirana za drugačiji rad s djecom, ekipa koja preuzima inicijativu i traži rješenja i u zajedničkom se radu zabavlja i na tome zahvaljujem  svim kolegama iz naših triju škola, iz Velikog Bukovca, Svetoga Đurđa i Ludbrega, rekla je na otvorenju Željka Marković-Bilić, ravnateljica Regionalnog znanstvenog centra Lori Ludbreg.

Cilj je poticati djecu da se bave znanošću

Dodala je kako se LORI centar nadovezuje na školske kurikulume STEM predmeta tako da ih nadograđuje, da učenicima pruža mogućnost drugačijeg pristupa kemiji, fizici, matematici, informatici, tehničkoj kulturi, biologiji.

– Naš je cilj poticati djecu da se bave znanošću i to tako da im ju učinimo privlačnom na njima jednostavan i zabavan način. Kad smo krenuli u stvaranje Newton soba, željeli smo stvoriti održiv koncept praktične znanosti, a to se uspijeva uz povezivanje s nacionalnim kurikulumima. S posebnim zadovoljstvom danas pozdravljamo dvije nove Newton sobe ovdje u Ludbregu, čime ste postali dio obitelji koju čini 15 zemalja, izjavio je Per-Arild Konradsena, predsjednik i osnivač First Scandinavie.


EU I STEAM

Europska komisija promiče razvoj primjerenijih programa visokog obrazovanja u području STEM-a i IKT-a koji se temelje na pristupu STEAM – prirodne znanosti, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika. STEAM je skup multidisciplinarnih pristupa obrazovanju koji uklanja uobičajene granice između predmeta i disciplina kako bi se obrazovanje u području STEM-a i IKT-a povezalo s umjetnošću te humanističkim i društvenim znanostima. To pospješuje prenošenje znanja između predmeta iz područja STEM-a i drugih područja. Ujedno se poboljšava kontekstualizacija predmeta iz područja STEM-a u političkom, ekološkom, socioekonomskom i kulturnom smislu. Pristup STEAM promiče se aktivnostima Koalicije EU STEM i mjerama iz Programa vještina za Europu. Koalicija EU STEM mreža je na razini EU-a koja se zalaže za bolje obrazovanje u području STEM-a (prirodne znanosti, tehnologija, inženjerstvo i matematika) u Europi, a financira se u okviru programa Erasmus+.


Izdvojeni članak
newton sobe

Ovaj grad će stari mlin pretvoriti u Newton sobe koje će moći koristiti učenici iz cijele Hrvatske

Newton sobe smještene su u dvjema novouređenim zgradama, a opremljene su za izvođenje ukupno devet obrazovnih modula iz STEM, odnosno IKT područja namijenjenih učenicima u rasponu od 10 do 18 godina starosti.

– Ovaj projekt je jedan od četiri pilot projekta koji se trenutno rade u Republici Hrvatskoj. Za nas u Ministarstvu projekt LORI nije samo još jedan u nizu projekata, već predstavlja poticajni prostor, mjesto okupljanja za razvoj novih talenata kako u Ludbregu, Varaždinskoj županiji tako i u cijeloj Hrvatskoj i to upravo u ovoj mladoj dobi kako bi razvijali intelekt i znatiželju kroz pažljivo osmišljene programe. Bit ću malo sebičan i izraziti žaljenje što kao dijete nisam imao prilike ovako sudjelovati u znanosti, ali mi je izuzetno drago da će moja djeca moći razvijati se i kao osobe, ali i kao potencijalni budući znanstvenici, istaknuo je Domagoj Mikulić, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem