Pretraga

Ovaj grad će stari mlin pretvoriti u Newton sobe koje će moći koristiti učenici iz cijele Hrvatske

Newton sobe su norveški sustav soba u kojima se djeci na praktičan način prikazuje zašto su matematika, fizika, kemija i biologija važne znanosti i kako se primjenjuju u svakodnevnom životu. Upravo će takve sobe biti na raspolaganju učenicima iz cijele Hrvatske kada grad Ludbreg završi s prvom fazom implementacije tog projekta koji je već počeo. Kako točno sve funkcionira, kako su došli na tu ideju i kakvu će ulogu u tom projektu imati i nastavnici objasnila nam je pročelnica Upravnog odjela za razvojne projekte, društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu grada Ludbrega, Erina Stančin.

newton sobe

Stari mlin u Ludbregu koji će se prenamijeniti za Newton sobe | Foto: Grad Ludbreg

Nakon što je grad Ludbreg kupio zgradu starog mlina u samom središtu grada, odlučili su kako će taj prostor prenamijeniti za unapređenje odgoja i obrazovanja za sve učenike iz Varaždinske županije. Radi se o Newton sobama u sklopu projekta ‘Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području‘, akronima LORI i ukupne vrijednosti 22.2 milijuna kuna, odnosno 2.9 milijuna eura.

– Od spomenutog iznosa 85 posto financira se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, dok se preostali iznos osigurava iz državnog proračuna. Projektom planiramo riješiti problem nedostatnih prostora za STEM obrazovanje i aktivnosti na području Ludbrega i Varaždinske županije, nepostojanje adekvatno opremljenih STEM učionica, manjak znanja i vještina učitelja, odgojno obrazovnih radnika i učenika u STEM području te smanjenih mogućnosti za učenike u postojećem osnovnoškolskom obrazovnom sustavu. Problem ćemo riješiti na način da ćemo razviti sustav koji će se sastojati od stručno osposobljenih učitelja i drugih odgojno obrazovnih radnika ojačanih kapaciteta u podučavanju u području STEM-a, IKT-a i poduzetništva, stvorit ćemo podlogu za razvoj individualiziranih programa temeljenih na potrebama učenika i uvest ćemo metodiku prijenosa znanja u neformalnom okruženju, tj. u modernim i adekvatno opremljenim STEM učionicama koje će biti prilagođene potrebama učenika, objašnjava nam pročelnica Upravnog odjela za razvojne projekte, društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu grada Ludbrega, Erina Stančin.

Jedna soba je vezana uz matematiku, biologiju i kemiju, a druga soba s astronomijom i fizikom

Newton sobe su norveški sustav soba u kojima se djeci na praktičan način prikazuje zašto su matematika, fizika, kemija i biologija važne znanosti i kako se primjenjuju u svakodnevnom životu. Kako je Newton koncept prihvaćen u Kraljevini Norveškoj i ostalim Skandinavskim zemljama kao dio formalnog školskog kurikuluma, iz grada Ludbrega pratili su cijeli taj koncept i udrugu First Scandinavia, koja ga je osmislila, putem društvenih mreža i portala. Inovativnost koju koncept Newton soba nudi bila im je zanimljiva pa su krenuli u potragu za prikladnim prostorima u kojima bi takve sobe mogle funkcionirati.

– Temelj svake Newton sobe je zapravo matematika kao temeljna prirodna znanost i iz koje se izvlače smjernice za ostale znanosti. Lori Ludbreg će u prvoj fazi imati dvije Newton sobe, a paralelno ćemo raditi i na trećoj. Jedna soba je vezana uz matematiku, biologiju i kemiju, te će ta soba koristiti prirodne resurse Otoka Mladosti, ludbreške prirodne oaze koja se nalazi u neposrednoj blizini budućeg stem centra. Druga soba bit će povezana s astronomijom i fizikom i oslanjat će se i na nasljeđe Rudolfa Fizira, Zajednice tehničke kulture i u njoj će se nalaziti simulator letenja, jedini na sjeveru Hrvatske i u ovom dijelu Europe, koji će djeci pružiti mogućnost da kroz praktičan rad vide što prirodne znanost mogu pružiti, rekla je pročelnica Stančin.

Izdvojeni članak

STEM igračka mladog hrvatskog startupa stiže na police jednog od najvećih trgovačkih lanaca na svijetu

Učitelji škola partnera sudjelovat će u radu Centra

U ovom projektu partneri grada su  i Osnovna škola Ludbreg, Osnovna škola Veliki Bukovec, Osnovna škola Sveti Đurđ te Međimursko Veleučilište u Čakovcu.

– Osnovne škole partneri provode edukativne aktivnosti i njihovi će učitelji sudjelovati u radu Centra, dok Međimursko Veleučilište radi na razvoju i tri nova, dodatna modula za primjenu u Newton sobama, objasnila je pročelnica.

Na samom početku rada centra, provodit će se sljedeći Newton moduli:

1. We do 2.0: Milo Explores Weight – preko kojeg će učenici putem praktičnih vježbi i teorijskog znanja učiti o matematičkim pojmovima, njihovoj primjeni u praksi, mjerenju, što je težina, trenje, masa, kako ih povezati, kako koristiti znanstvene koncepte, donositi vlastite opservacije te kako ih nadograditi
2. Search and Rescue: Block programming with WeDo preko kojeg će učenici učiti o matematičkim pojmovima, block programiranju, njihovoj primjeni u praksi, stvaranju programskih algoritama i njihovom testiranju na praktičnom primjeru kako reagirati u slučaju odrona zemlje
3. Robots and Circumference preko kojeg će učenici putem učiti o kritičkom i strateški usmjerenom razmišljanju o tome kako riješiti predočeni problem uz pomoć matematike, robotike i geometrije
4. Up In The Air With Numbers preko kojeg će učenici učiti o procesu letenja kroz izradu izračuna duljine, kutova, površine, volumena, vremena, brzine, gustoće, iščitavanje geografskih karata te direktno to znanje primijeniti u simulatoru leta uz podršku stručnog osoblja s iskustvom u letenju (pilot)
5. We Explore Energy preko kojeg će učenici učiti o vrstama energije, načinima očuvanja energije, kvaliteti koju svaka energija, kako se energija stvara, o energetskoj učinkovitosti te o različitim načinima kako pretvoriti, transportirati i spremiti energiju
6. Sustainable Energy preko kojeg će učenici putem praktičnih vježbi i teorijskog znanja učiti o održivoj energiji, načinima očuvanja, ravnoteži resursa i načinima očuvanja okoliša kroz održive izvore energije.

U prvoj fazi realizacije projekta Regionalni STEM centar bit će na raspolaganju svim školama s područja Varaždinske županije. Kasnije će Centar biti dostupan i za sve druge škole iz cijele Hrvatske, kao i za individualne i grupne posjete, a otvorenje Newton soba očekuje se u travnju 2024. godine. Učenicima će se omogućiti novi obrazovni sadržaj temeljen na interdisciplinarnom povezivanju znanja iz prirodnih znanosti, novih tehnologija, održivog razvoja i STEM-a. Sve detalje o ovom projektu možete pronaći i na ovoj poveznici kao i na društvenim mrežama projekta LORI.

newton sobe
Share via
Copy link
Powered by Social Snap