Pretraga

Počeli su zimski praznici: Kod nas opet u dva dijela, evo koliko traju u drugim europskim zemljama

A- A+

Započeli su zimski praznici, ozarivši gradove svjetlima i ukrasima te donoseći radost u obitelji. Proučavajući organizaciju školskog vremena u Europi za školsku godinu 2023./2024., primjećuje se blaga raznolikost trajanja zimskih praznika među zemljama EU. U Hrvatskoj je, primjerice, zimski odmor podijeljen u dva dijela, s prvim dijelom koji traje od 23. prosinca 2023. do 7. siječnja 2024., dok drugi dio počinje 19. veljače i završava 23. veljače 2024. godine.

božićni praznici, zimske čarape i okićeni bor u pozadini

foto: Canva

Naš školski kalendar kaže da je kraj prvog polugodišta i da su počeli zimski praznici! U školama su odzvonila posljednja ovogodišnja zvona, a đaci su s osmjehom napustili učionice, znajući da su pred njima dani odmora i radosti. Gradovi su obasjani adventskim svjetlima, a trgovi su oživjeli sa šarenim ukrasima. Obitelji su se okupile oko ukrašenih jelki, razmjenjujući toplinu i ljubav, a diljem našeg kontinenta zavladala je atmosfera koja podsjeća na čaroliju ovog posebnog perioda godine.

U većini zemalja praznici traju dva tjedna

Uz ljetnu stanku, školska godina u državama Europske unije obiluje još četiri glavna razdoblja školskih praznika. Osim jesenskih, proljetnih i uskrsnih predaha, jedno od najiščekivanijih i najraspjevanijih razdoblja su božićni i novogodišnji praznici, koji su počeli. Stoga smo proučili godišnje izvješće o organizaciji školskog vremena u Europi za školsku godinu 2023./2024. i izdvojili koliko u kojim zemljama traju zimski praznici.

Božićno-novogodišnji praznici ove godine počinju 23. prosinca. Donose šarolikost u duljini ovisno o zemlji, ali gotovo sve zemlje EU nude dva tjedna odmora. U nekoliko zemalja, poput Poljske i Slovenije, praznični predah traje samo tjedan dana, dok u nekim pokrajinama u Njemačkoj učenici imaju čak tri tjedna bez škole.

Izdvojeni članak
učenik piše u bilježnicu u razredu

Školski kalendar s praznicima za 2023. I 2024. školsku godinu

U Hrvatskoj praznici podijeljeni u dva dijela

U Hrvatskoj su zimski praznici podijeljeni u dva dijela, gdje prvi dio praznika za učenike počinje 23. prosinca 2023. godine i traje do 7. siječnja 2024. godine, s time da nastava počinje 8. siječnja 2024. godine. Drugi dio zimskog odmora za učenike u Hrvatskoj počinje 19. veljače 2024. godine i završava 23. veljače 2024. godine, s napomenom da nastava počinje 26. veljače 2024. godine.

Zanimljivo je kako tijekom zime u nekim državama traju i fašnički praznici. U većini zemalja, trajanje ovog predaha iznosi tjedan dana, no u Francuskoj, Poljskoj i Turskoj, fašničko slavlje traje čak dva tjedna. Međutim, osam europskih zemalja, među kojima je i Hrvatska, ne provodi odmor u tom razdoblju.

Izdvojeni članak

Ovi božićni kolači gotovi su u par minuta, ne trebate ni uključivati pećnicu

U nekim zemljama regije odlučuju o praznicima

Raspored i duljina školskih praznika ne podliježu samo nacionalnim standardima, pogotovo ako je u pitanju jako velika država, već često ovise o regionalnim odlukama. Neki, poput Njemačke, Španjolske, Italije, Austrije i Švicarske, dopuštaju regionalnim vlastima donošenje odluka.

U Švedskoj i Norveškoj, pak, općine snose odgovornost, dok se u zemljama poput Češke, Njemačke, Francuske, Italije, Nizozemske, Poljske, Slovenije (za zimske praznike), Slovačke i Švicarske središnje vlasti brinu za određivanje različitih datuma prema geografskim područjima.

Europska mreža Eurydice, namijenjena razmjeni i pružanju relevantnih podataka o obrazovnim sustavima i politikama u 38 zemalja, od kojih su 28 država članice EU, ali i Albanija, BiH, Švicarska, Island, Lihtenštajn, Crna Gora, Norveška, Srbija, Makedonija i Turska, godišnje objavljuje izvješće pod nazivom Organizacija školskog vremena u Europi. Detaljniji prikaz organizacije školskog vremena u Europi pogledajte u dokumentu ispod. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem