Pretraga

Riječka rektorica postala članica uglednog tijela UNESCO-a za visoko obrazovanje

A- A+

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija postala je članica Savjetodavnog odbora mreže GUNi, tijela UNESCO-ve mreže namijenjene visokom obrazovanju i sveučilišnim politikama. Kako su izvijestili s riječkog sveučilišta, Savjetodavnom odboru pridružilo se deset članova iz Egipta, Gane, Hrvatske, Kanade, Malezije, Mauricijusa, Nizozemske i Španjolske. Među njima su i bivši izvršni direktor UNESCO-a te predstavnica Europske komisije.

Rektorica Snježana Prijić Samaržija | foto: press

S riječkog Sveučilišta na svojim su mrežnim stranicama izvijestili da je rektorica Snježana Prijić-Samaržija postala članica Savjetodavnog odbora mreže GUNi – Global University Network for Innovation. Odbor djeluje unutar UNESCO-ve mreže namijenjene visokom obrazovanju i sveučilišnim politikama.

– Na poziv predsjednika GUNi-a, Quima Salvija, Savjetodavnom odboru pridružilo se svega deset članova iz Egipta, Gane, Hrvatske, Kanade, Malezije, Mauricijusa, Nizozemske i Španjolske. Radi se o uvaženim svjetskim stručnjacima u području, među kojima su bivši izvršni direktor UNESCO-a, predstavnica Europske komisije, bivša glavna tajnica International Association of Universities, predsjednica Rektorskog zbora španjolskih sveučilišta i ostali čelnici važnih europskih ili međunarodnih institucija, napisali su sa Sveučilišta u Rijeci.

Izdvojeni članak
jedina rektorica zagreb

Sveučilište u Zagrebu u 150 godina imalo je samo jednu rektoricu: Njezin faks prisjetio se izbora

GUNi je, inače, međunarodna mreža koju su osnovali UNESCO i Sveučilište Ujedinjenih naroda 1999. godine. Domaćin mreže je Katalonska udruga javnih sveučilišta, a cilj im je ojačati ulogu visokog obrazovanja u društvu. Mrežu čine 97 država. Članovi Savjetodavnog odbora izabrani su na tri godine, do 2026., a uvažavao se kriterij spola, geografske raznolikosti i profesionalne pozadine. Konstituirajuća sjednica Odbora održana je sredinom ožujka, a u lipnju će se svi članovi Odbora susresti uživo u Barceloni na ljetnoj školi. Cilj je, podcrtali su sa Sveučilišta, obučiti sveučilišne čelnike i menadžere te ih opremiti znanjem i vještinama kako bi vodili otpornije, održivije i društveno odgovorne institucije.

–  To je također jedinstvena prilika za sve sudionike da upoznaju vodeće međunarodne stručnjake za inovacije i transformaciju sveučilišta, razviju profesionalne vještine upravljanja i inovacija u akademskom svijetu te postanu dijelom zajednice vođa i sveučilišnih djelatnika koji predviđaju transformaciju visokog obrazovanja. Svi sudionici Ljetne škole postat će dijelom programa Higher Education Leadership and Management Hub, prostora za razmjenu znanja i profesionalni razvoj sveučilišnih čelnika i menadžera iz cijeloga svijeta koji će s godinama rasti, poručili su sa Sveučilišta u Rijeci.

Europska unija ima svoje mreže sveučilišta

I predstavnica Glavne uprave za obrazovanje, mlade, sport i kulturu Europske komisije bit će dio ove mreže. Inače, Europska unija ima svoju Inicijativu europskih sveučilišta kojom žele uspostaviti savez između sveučilišta iz cijele Europe. Potaknuli su i Europsku mreža inovativnih visokih učilišta koja ima 38 članova s ciljem promoviranja kulture inovacija i poticanja kreativnosti, poduzetništva i razvoja talenata.

Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem