Pretraga

Sveučilište u Zagrebu u 150 godina imalo je samo jednu rektoricu: Njezin faks prisjetio se izbora

A- A+

Moderno Sveučilište u Zagrebu ovog listopada slavi 150 godina postojanja. Od čak 90 čelnika na zagrebačkom sveučilištu, samo jednom na tom je mjestu bila žena. Riječ je o Heleni Jasni Mencer s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije. Za rektoricu je odabrana u travnju 2002. godine, a sada se njezin fakultet prisjetio tih izbora.

jedina rektorica zagreb

Jedina rektorica Sveučilišta u Zagrebu | foto: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Davnog 8. travnja 2002. godine Sveučilište u Zagrebu dobilo je svoju prvu i još uvijek jedinu rektoricu, Helenu Jasnu Mencer s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije. U 150-godišnjoj povijesti modernog zagrebačkog Sveučilišta jedini je to put da je žena bila na njegovom čelu, a čak 89 puta Sveučilište je izabralo rektora.

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije na Facebooku prisjetio se tih izbora povodom 22. obljetnice. Napisali su da je Mencer, koja je danas profesor emeritus na zagrebačkom sveučilištu kao i mnogi drugi bivši rektori, većinu svog znanstveno-nastavnoga vijeka provela je na njihovom fakultetu. Tamo je diplomirala, magistrirala i 1976. obranila doktorski rad.

– Uz istaknutu znanstvenu, nastavnu i stručnu djelatnost na matičnom fakultetu, život joj je obilježio stručni rad na Sveučilištu kojemu se posvetila s nesvakidašnjim entuzijazmom i intelektualnom znatiželjom, najprije kao prorektorica za znanost i poslijediplomske studije 1994.-1998., zatim kao prorektorica za razvoj, znanost, poslijediplomske studije i osiguranje kvalitete 1998.-2002. i konačno kao rektorica Sveučilište u Zagrebu 2002. – 2006., napisali su s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije uz fotografije njezina izbora.

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije prije i poslije Mencer više nije iznjedrio čelnu osobu Sveučilišta. Nakon Mencer za zagrebačkog rektora izabran je Aleksa Bjeliš, potom Damir Boras, dok je trenutni rektor Stjepan Lakušić. Kao što smo pisali, trenutno od devet javnih sveučilišta u Hrvatskoj samo jednim upravlja žena. Jedina trenutna hrvatska rektorica je Snježana Prijić-Samaržija u Rijeci. No, trenutno joj je to drugi mandat koji završava sljedeće, 2025. godine. Na čelnim pozicijama fakulteta, akademija i odsjeka u četiri najveća sveučilišna grada tek je 21 žena, dok je muškaraca 62.

Moderno Sveučilište u Zagrebu razvilo se u 19. stoljeću

Sveučilište u Zagrebu 3. studenog slavit će svoju 355. godišnjicu. Toliko je vremena prošlo otkad je tadašnjoj Isusovačkoj akademiji priznat sveučilišni status. U drugoj polovini 19. stoljeća formirano je moderno zagrebačko Sveučilište koje su tvorili Pravni, Bogoslovni, Filozofski i Medicinski fakultet. Ove godine moderno Sveučilište slavi 150 godina.