Pretraga

Srednjoškolci, TikTok vas može odvesti u Strasbourg: Evo kako možete osvojiti besplatno putovanje

A- A+

Europski parlament poziva sve hrvatske srednje škole na sudjelovanje u zanimljivom video-natječaju #IskoristiSvojGlas programa Euroscola. Kroz ovaj natječaj, učenici imaju priliku posjetiti Strasbourg i na jedan dan postati zastupnici u Europskom parlamentu. Saznajte kako se prijaviti po koracima i na što treba obratiti pozornost.

Europski parlament otvara vrata hrvatskim srednjim školama kroz uzbudljiv nagradni video-natječaj #IskoristiSvojGlas, koji je dio programa Euroscola. Ova jedinstvena prilika omogućuje učenicima da osvoje ekskluzivno mjesto u programu Euroscola te da, barem na jedan dan, postanu mladi zastupnici u Europskom parlamentu.

Mladi često podcjenjuju svoju ulogu u društvu

Tema ovog izazova, nazvanog #IskoristiSvojGlas, usmjerena je prema najvažnijem europskom događaju u 2024. godini – izborima za Europski parlament. Sudionici natječaja pozvani su da kroz video trajanja do 60 sekundi pokažu kako bi motivirali mlade (oni koji imaju ili će prije lipnja napuniti 18 godina) da iskoriste svoj glas na izborima.

Mladi, osobito oni koji tek stječu pravo glasa, često podcjenjuju svoju ulogu u društvu. Stoga, Europski parlament želi dati kontrolu u njihove ruke, potičući škole i učenike da pruže svoje originalne i kreativne ideje putem video uradaka na popularnoj platformi TikTok.

Pored TikToka, postoji mogućnost registracije novih korisnika na platformi zajednoza.eu. Registracija, koja uključuje i potvrdu podataka putem elektroničke pošte, ključan je korak u procesu i odražava se na pregledu broja novih registracija. Važno je napomenuti da se registracija može obaviti putem poveznice koju će škole dobiti.

Izdvojeni članak
Zgrada Europskog parlamenta u Strasbourgu

Trebaju li maloljetnici glasati na EU izborima? Postoje zemlje koje to dozvoljavaju

Natječaj ima jasne korake koje trebate slijediti kako biste sudjelovali:

  1. korak: Snimite TikTok video (trajanja do 60 sekundi) u kojem ćete na zabavan, originalan i edukativan način odrediti temu i predstaviti je, a prije početka snimanja videa svakako provjerite vjerodostojnost izvora informacija na temelju kojeg ste odabrali temu s vašim profesorima.
  2. korak: Objavite svoj video na TikToku. Prilikom objave videa, u tekst objave obavezno dodajte #IskoristiSvojGlas i #ZAJEDNOZAEU te poziv pratiteljicama i pratiteljima da se putem vašeg zajednoza.eu registracijskog linka registriraju na stranicu www.zajednoza.eu i nakon toga potvrde svoju registraciju klikom na poveznicu koju će dobiti u potvrdnom e-mailu.

Videe možete objavljivati do 5. veljače

Pobjednici će biti odabrani prema porastu broja prijava na zajednoza.eu između 23. siječnja 2023. i 5. veljače 2024., broju lajkova na videu, kreativnosti i obradi tematike žiri će odabrati najbolje video uratke – odnosno škole u ime kojih je učenik ili učenica video objavila.

Pobjedničke škole bit će objavljene na internetskoj stranici Europskog parlamenta, dok će nastavnici biti izravno kontaktirani.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem