Pretraga

Stižu promjene za vozače u čitavoj EU, dio njih odnosi se i na mlade od 17 godina

A- A+

Vijeće Europske unije u ponedjeljak je prihvatilo zajedničko stajalište o novim pravilima koja se odnose na sigurnost na cestama. Naime, Europska komisija još je u ožujku ove godine predložila uvođenje jedinstvene digitalne vozačke dozvole u Europskoj uniji, ali i nova pravila za naplatu kazni za prometne prekršaje počinjene u drugoj državi. Također, predložili su i promjene koje se odnose na mlade vozače, odnosno mogućnost polaganja vozačkog ispita sa 17 godina te probno razdoblje nakon polaganja vozačkog ispita.

Foto: srednja.hr

Europska komisija još je u ožujku ove godine, predložila nova pravila koja se odnose na sigurnost na cestama, a zajedničko stajalište o tim pravilima, u ponedjeljak su prihvatili ministri prometa država članica Europske unije. Jedan od prijedloga bio je i taj da mladi vozači s navršenih 17 godina mogu polagati vozački ispit i voziti ako su stariji vozači uz njih.

Plan je uvesti probno razdoblje za mlade vozače

Također, plan je i uvesti probno razdoblje od najmanje dvije godine za mlade vozače nakon polaganja ispita te pravilo nulte tolerancije na vožnju pod utjecajem alkohola za njih. Naime, mladi vozači čine samo osam posto svih vozača, ali dvije od pet nesreća sa smrtnim ishodom skrivili su vozači do 30 godina pa se ta statistika na razini Europske unije želi svesti na nulu. Predloženo je i da se uvedu jasnije odredbe o provjeri tjelesne i psihičke sposobnosti za vožnju.

Osim novih pravila za mlade vozače, predloženo je i uvođenje jedinstvene digitalne vozačke dozvole u cijeloj Europskoj uniji, ali i nova pravila koja će olakšati naplatu prometnih kazni počinjenih u nekoj drugoj zemlji članici i oduzimanje vozačkih dozvola. Uz to, predloženo je i proširenje popisa prometnih prekršaja koji će se kažnjavati na razini Europske unije.

Izdvojeni članak
mladi i glasanje na izborima

Na europske izbore izlazi sve više mladih: ‘Moramo paziti na to da puno građana izbjegava vijesti’

Oduzimanje vozačke dozvole u jednoj državi, vrijedit će i za sve ostale

Ti prometni prekršaji su nekorištenje sigurnosnog pojasa, prebrza vožnja, vožnja pod utjecajem alkohola ili droga, prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu, korištenje mobitela i drugih komunikacijskih uređaja za vrijeme vožnje, kretanje zabranjenom prometnom trakom te nenošenje zaštitne kacige.

Prijedlog zakona o razmjeni informacija o prometnim prekršajima omogućit će da se odluka o oduzimanju vozačke dozvole u jednoj zemlji članici primjenjuje u svim članicama.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem