Pretraga

Studenti iz Dubrovnika odgovarali na pitanja iz PiG-a: Kažu da su sasvim primjerena za maturu

A- A+

U sklopu boravka redakcije srednja.hr u Dubrovniku napravili smo kratki kviz sa studentima Sveučilišta u Dubrovniku. Zatekli smo ih na zagrijavanju za studentsku srijedu u studentskom domu, a dvoje studenata i jedna studentica su odgovarali na tri pitanja s mature Politike i gospodarstva. Pitanja su bila vezena uz Europsku uniju, s obzirom na to da se bliže izbori za Europski parlament koji se u Hrvatskoj održavaju 9. lipnja.

studenti iz dubrovnika odgovaraju pred kamerom

Foto: srednja.hr

Koja institucija EU-a osigurava da se ugovori o funkcioniranju EU-a jednako tumače i primjenjuju u svim državama članicama te da države i institucije poštuju pravnu stečevinu EU-a? Koje je godine je godine 11 članica Europske unije osnovalo Ekonomsku i monetarnu uniju čime je uveden euro kao zajednička novčana jedinica? Ovo su samo neka od pitanja koja smo postavili studentima u Dubrovniku, a izvukli smo ih s prethodnih matura Politike i gospodarstva.

Sa studentima u Dubrovniku odigrali smo kviz znanja o Europskoj uniji i njezinom funkcioniranju, s obzirom na to da se 9. lipnja 2024. održavaju izbori za Europski parlament gdje ćemo birati naših 12 predstavnika za to tijelo. Dvoje studenata i studentica, koje smo zatekli na zagrijavanju za studentsku srijedu u studentskom domu, okušali su se u našem kvizu i pokušali osvojiti gadget u vrijednosti od 50 eura.

Izdvojeni članak

VIDEO: Studenti u Osijeku odgovarali na pitanja s mature iz PiG-a, pogledajte kako su prošli

I dok se dvojica studenata nisu baš snašli i uspjeli točno odgovoriti tek po jedno pitanje, studentica je točno odgovorila na sva tri pitanja i time postala prva studentica koja je osvojila nagradu. Podsjetimo, isti kviz s drugim setom pitanja proveli smo u Osijeku gdje niti jedan student nije uspio točno odgovoriti na sva tri pitanja.

– Jedino je prvo bilo teško pitanje, ostalo je sve bilo okej. Ali to su pitanja koja su sasvim primjerena za maturu, slažem se, komentirao je jedan student iz Dubrovnika.

Koja smo ih pitanja pitali i kako su dubrovački studenti odgovarali, pogledajte u videu ispod ili na našem YouTube kanalu.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem