Pretraga

Trebamo li se bojati AI-ja? ‘Kada ništa ne valja na internetu, morat ćemo naći nešto sigurno’

A- A+

Sloboda na internetu je takva da svi mogu napisati što žele, a da pritom mogu sakriti svoj identitet. S tom slobodom dolazi i puno lažnih informacija, a uz umjetnu inteligenciju koja je od prošle godine svima dostupna, granice za vjerodostojne informacije su izbrisane. Teško je prepoznati je li neki članak, pa tako i ovaj, napisala umjetna inteligencija. Upravo zato Europska unija radi na dokumentu od gotovo 1.000 stranica koji bi trebao ograničiti djelovanje umjetne inteligencije, ali i stvoriti mehanizme koji bi prepoznali je li nešto AI generirano.

robot za laptopom

Foto: Canva

Inženjer strojnog učenja, Matija Pajas, gostovao je u našem podcastu i to na temu ‘AI i izborni sustav‘. Fokus podcasta je bio kako će umjetna inteligencija utjecati na izbore ove godine koji se očekuju diljem svijeta, ali i u Hrvatskoj gdje se održavaju predsjednički, parlamentarni i izbori za Europski parlament. Upravo su zato birači u velikoj ugrozi od lažnih informacija i vijesti, a Pajas je komentirao kako će sve veći broj lažnih informacija na internetu zapravo dovesti do jedne dobre stvari.

– Kada ništa ne valja na internetu, ni jedna informacija nije sigurna, morat ćemo naći nešto što je sigurno. Nekako volim misliti da to i nije tako loše jer ćemo onda svi biti skeptični oko sadržaja na internetu, a do sada možda nismo bili. Tražit ćemo bolje izvore informacija kada se pokaže stvarna potreba da to moramo raditi. I morat ćemo imati neke mehanizme kojima se mogu validirati točni podaci, što je sigurno po takvim pitanjima i po transparentnosti AI modela koji se rade. Sada se raspravlja isto u Europskoj uniji o tome, odnosno s EU AI Actom se puno raspravlja baš kako riješiti ove probleme, kako osigurati da zapravo znaš što je na internetu došlo od modela, a što nije. Kako razaznati dobru informaciju, odnosno lošu i otkud je došla, objasnio je Pajas.

Cijeli podcast možete pogledati u videu ispod ili na našem YouTube kanalu.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem