Pretraga

VIDEO: Mladi se mogu baviti politikom u školi, a da nisu u stranci: Evo odakle krenuti

A- A+

Ovogodišnji parlamentarni, predsjednički i izbori za Europski parlament za neke će mlade značiti prvi izlazak na izbore. Međutim, često nisu ni svjesni da su na neki način na izborima već sudjelovali – primjerice, izborima za predsjednika razreda. Nerijetko se zaboravlja na to da se mladi politikom mogu baviti i u svojim školama, a da pritom nije riječ o stranačkom djelovanju.

Ilustracija: Unsplash

Iako od riječi ‘politika’ mnogi mladi zaziru i odmah je stavljaju u kontekst stranačkog djelovanja oko kojeg možda imaju negativnu percepciju, važno je osvijestiti da bavljenje politikom ne podrazumijeva samo članstvo u nekoj stranici.

Drugim riječima, osoba uopće ne mora biti član neke političke opcije da bi utjecala na promjenu politike. Primjerice, politike upravljanja školom, na koju učenici mogu utjecati kroz razna tijela, kao što je vijeće učenika. Uostalom, prvi izbori na kojima smo svi sudjelovali upravo su oni za odabir predsjednika razrednika, onoga tko će nas zastupati pred ‘višim’ tijelima škola. O tome je u našem nedavnom podcastu govorio i Josip Miličević iz Mreže mladih Hrvatske, organizacije koja okuplja 77 hrvatskih udruga mladih i za mlade. No, kako se politički djeluje u školi?

– Ako ste vi u školi, izglasate kao vijeće učenika da iduću školsku godinu želite imati školu koja je drugačije boje. Ako želite staviti higijenske uloške. Ako želite promijeniti neke stvari puno brže, možete vidjeti promjenu. Ako vi u školi razmišljate, imate ograničen budžet, razmišljate trebamo li obnoviti sportsku dvoranu ili trebamo proširiti parkirana mjesta za aute? Politika je to hoćete li vi pitati vijeće učenika što oni žele. Iz te perspektive važno je da potaknemo mlade da osvijeste da se mogu baviti politikom, a da nisu u strankama. I da je važno baviti se politikom iako niste u strankama, da je važno da se gurate, da je važno da budete prisutni i glasni. I da onda, kada dobijete prostor, budete jasni i da zahtijevate, navodi Miličević.

Dodaje i da se upravo ovdje može vidjeti veliki potencijal vijeća učenika i studentskih zborova, na koje se i odnosi veliki broj odluka koje se donose u školama, na fakultetima i sveučilištima.

Cijeli podcast možete pogledati na YouTubeu ispod.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.

EU emblem