Pretraga

VIDEO: Može li se uspjeti bez stranačke iskaznice? ‘Više je mladih u strankama, nego što ih njima vjeruje’

A- A+

Već na početku punoljetnosti određen broj mladih u Hrvatskoj razvija stav kako se bez članske iskaznice neke stranke ne može uspjeti u životu. Josip Miličević iz Mreže mladih Hrvatske kaže kako je kod nas veći postotak mladih u strankama nego što ih vjeruje strankama. Ističe i da upravo neke stranke otežavaju razuvjeravanje mladih da je uspjeh nemoguć ako nisu član stranke.

Ilustracija: Unsplash

U jeku nadolazećih izbora za Europski parlament 9. lipnja u podcastu smo ugostili Josipa Miličevića iz Mreže mladih Hrvatske, organizacije koja okuplja 77 hrvatskih udruga mladih i za mlade.

‘Veći je postotak mladih u strankama nego što ih vjeruje strankama’

Glavna tema bilo je nepostojanje zakona o mladima kakav postoji u nekim drugim zemljama. Dotaknuli smo se i problema vezanog u stav mladih da se u Hrvatskoj ne može uspjeti ako nisu član neke političke stranke.

– Posebno je zanimljivo, a i pomalo zabrinjavajuće, da je veći postotak mladih u strankama nego što ih vjeruje strankama. Znači i mladi su već praktički od 18. godine prepoznali to da za neke stvari u životu za uspjeh smatraju da im je potrebna članska iskaznica. I to je nešto što ne može Mreža sama promijeniti. To je nešto što najmanje mogu mladi sami promijeniti i to je nešto što je poprilično zabrinjavajuće, što mi kao cijelo društvo moramo znati odgovoriti na to. Nažalost, neke politike nam otežavaju razuvjeravanje mladih, nažalost, neke, pogotovo izmjene zakona savjetima mladih idu u tom smjeru da članska iskaznica vrijedi više nego ne biti član stranke, naveo je Miličević.

Nepovjerenje u politiku dovodi do toga da mladi ne djeluju

No, zato su ističe bitna vijeća učenika i neformalni oblici organizacija mladih, koji postoje i djeluju bez obzira na političke stranke. U Hrvatskoj, podsjeća, imamo puno višu razinu nepovjerenja mladih u politiku u odnosu na druge članice Europske unije.

– Srećom, nemamo toliki pad povjerenja u demokraciju kao što to imaju neke druge zemlje zapadnog Balkana. Najviše bi se tu referirao možda na Srbiju i na Crnu Goru, tako da ima nekih svijetlih točaka. Međutim to je jako, jako zabrinjavajuće, jer takva vrsta pesimizma, ja bi je nazvao takva vrsta osvjedočenosti, manjka perspektive mlade osobe – to su stvari koje će kod mladih lakše uvjetovati da isele iz Hrvatske, koje će lakše uvjetovati da ne izađu na izbore i da ne djeluju, naveo je Miličević.

Cijeli podcast možete pogledati na YouTubeu ispod.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.

EU emblem