Pretraga

Vijeće Europe pozabavilo se umjetnom inteligencijom: ‘Želimo osigurati odgovornu uporabu’

A- A+

Vijeće Europe predstavilo je svoju konvenciju o umjetnoj inteligenciji. Riječ je o prvom međunarodnom ugovoru o tehnologiji. Potpisnici su se složili da će u nacionalnim zakonima osigurati odgovornu i transparentnu uporabu AI-ja uz poštivanje ljudske privatnosti. Ovog tjedna bi se trebao odobriti i Zakon o umjetnoj inteligenciji Europskog parlamenta.

Umjetna inteligencija, foto: Pixabay/ilustracija

Već se dulje vrijeme govori kako Europski parlament pravi povijest s prvim Zakonom o umjetnoj inteligenciji (AI). No, prošlog su tjedna sporazum o korištenju umjetne inteligencije dogovorili i Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe. Iako je sastavljen u Vijeću Europe, otvorena je i za potpisivanje od drugih zemalja.

Ova ‘Okvirna konvencija vijeća Europe o umjetnoj inteligenciji’, prvi je obvezujući međunarodni ugovor o tehnologiji. Argentina, Australija, Kanada, Kostarika, Izrael, Japan, Meksiko, Peru, SAD, Urugvaj i Vatikan su također radili na njenoj izradi, iako nisu članice ove organizacije. Potpisnici su se obvezali prilagoditi svoj nacionalni zakon kako bi korištenje AI-a bilo transparentno, uz odgovarajući nadzor i odgovornost. Obvezuju se i da će zakonima paziti da AI ne krši privatnost ljudi ili vrše diskriminaciju.

Izdvojeni članak
internet_tipkanje

Zbog umjetne inteligencije neke škole uvode novi predmet, upravo su objavljeni kurikulumi

Ministri EU-a trebali bi Zakon o umjetnoj inteligenciji odobriti ovog tjedna u utorak, ali Konvencija se razlikuje od Zakona koji je predložio Europski parlament. Zakon je pripremio detaljne regulative, dok je konvencija u principu ‘skup načela’ kojih će se potpisnici pridržavati u svojem nacionalnom zakonodavstvu.

– Ovim novim sporazumom želimo osigurati odgovornu uporabu umjetne inteligencije koja poštuje ljudska prava, vladavinu prava i demokraciju”, poručila je glavna tajnica Vijeća Marija Pejčinović, glavna tajnica Vijeća Europe.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.

EU emblem