Pretraga

Zadatak dana: Ako ste čuli za kloniranu ovcu Dolly, morate znati odgovor na ovo

A- A+

Ovca Dolly bila je prvi sisavac kloniran iz odrasle somatske stanice, što je tada predstavljalo prekretnicu u biotehnologiji. Rođena je u srpnju 1996. godine, a klonirana je metodom koja uključuje prijenos jezgre. Naime, znanstvenici su izolirali jezgru iz stanice mliječne žlijezde jedne odrasle ovce i umetnuli je u jajnu stanicu druge ovce iz koje je prethodno uklonjena jezgra. Razvijeni embrij potom je implantiran u surogat majku i rodila se Dolly koja je živjela relativno normalan život za ovcu, ali je pokazivala znakove ranog starenja i zdravstvene probleme povezane s kloniranjem, kao što su artritis i plućne bolesti. Na kraju je uspavana 2003. godine, a njeno postojanje izazvalo je mnoge etičke, pravne i društvene rasprave o kloniranju.


Izbori za Europski parlament, koji će se u Hrvatskoj održati 9. lipnja, sve su bliže. Tim povodom želimo vidjeti koliko dobro poznajete Europsku uniju! Uključite se u naš online kviz na platformi kvizovi.srednja.hr, jer vas za vaše znanje nagrađujemo.

Tražimo najkreativnija pitanja, kao i korisnike s najviše odgovora na pitanja. Ukupan nagradni fond iznosi 6.000 €, a ovdje pročitajte kako se uključiti.

Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem


Za točan odgovor kliknite ikonu ‘nastavak teksta’.