Pretraga

Zadatak dana: Faust Vrančić Hrvat je zaslužan za izum padobrana, ali rijetki znaju ovaj detalj o njemu

A- A+

Faust Vrančić hrvatski je leksikograf i izumitelj koji je živio od 1551. do 1617. godine. Cijeli život zanimao se za fiziku, matematiku i filozofiju, a zaslužan je i za izum Letećeg čovjeka. To je konstrukcija padobrana koji nalikuje današnjim padobranima, no njegov izum često se pripisivao i Leonardu da Vinciju. U zadatku dana pitamo vas gdje je rođen Faust Vrančić.


Izbori za Europski parlament, koji će se u Hrvatskoj održati 9. lipnja, sve su bliže. Tim povodom želimo vidjeti koliko dobro poznajete Europsku uniju! Uključite se u naš online kviz na platformi kvizovi.srednja.hr, jer vas za vaše znanje nagrađujemo.

Tražimo najkreativnija pitanja, kao i korisnike s najviše odgovora na pitanja. Ukupan nagradni fond iznosi 6.000 €, a ovdje pročitajte kako se uključiti.

Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem


Za točan odgovor kliknite ikonu ‘nastavak teksta’.