Pretraga

Zadatak dana: Jedna od ovih četiriju europskih zemalja nije članica EU-a, znate li koja?

A- A+

Europska unija trenutno broji 27 država članica, a među toj ekipi je od 2013. i Hrvatska. Inače, da bi neka zemlja postala članica EU-a, mora ispuniti određene kriterije koji uključuju stabilne institucije koje jamče demokraciju, vladavinu prava, ljudska prava i poštovanje te zaštitu manjina. Također, zemlja kandidat mora imati funkcionalno tržišno gospodarstvo i sposobnost preuzimanja obveza koje proizlaze iz članstva, uključujući poštivanje ciljeva političke, gospodarske i monetarne unije. Iako jedna zemlja ispunjava sve te uvjete, ona i dalje nije članica EU-a. Znate li koja?


Izbori za Europski parlament, koji će se u Hrvatskoj održati 9. lipnja, sve su bliže. Tim povodom želimo vidjeti koliko dobro poznajete Europsku uniju! Uključite se u naš online kviz na platformi kvizovi.srednja.hr, jer vas za vaše znanje nagrađujemo.

Tražimo najkreativnija pitanja, kao i korisnike s najviše odgovora na pitanja. Ukupan nagradni fond iznosi 6.000 €, a ovdje pročitajte kako se uključiti.

Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem


Za točan odgovor kliknite ikonu ‘nastavak teksta’.