Pretraga

Zadatak dana: Svi znamo što je Schengen, ali malo tko zna gdje je taj sporazum zapravo nastao

A- A+

Schengenski sporazum, sklopljen 1985. godine, predstavlja kamen temeljac europske integracije i slobode kretanja. Ovaj sporazum omogućio je građanima zemalja potpisnica da putuju bez graničnih kontrola, potičući time ne samo ekonomski rast i turizam, već i osjećaj pripadnosti i zajedništva među Europskim narodima. Schengenski prostor danas obuhvaća većinu zemalja EU, uz nekoliko pridruženih država, a od 1. siječnja 2023. godine dio toga je i – Hrvatska. No, znate li gdje se nalazi Schengen, mjesto nastanka Schengenskog sporazuma?


Izbori za Europski parlament, koji će se u Hrvatskoj održati 9. lipnja, sve su bliže. Tim povodom želimo vidjeti koliko dobro poznajete Europsku uniju! Uključite se u naš online kviz na platformi kvizovi.srednja.hr, jer vas za vaše znanje nagrađujemo.

Tražimo najkreativnija pitanja, kao i korisnike s najviše odgovora na pitanja. Ukupan nagradni fond iznosi 6.000 €, a ovdje pročitajte kako se uključiti.

Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem


Za točan odgovor kliknite ikonu ‘nastavak teksta’.