Pretraga

Autor poznate lektire nije bio baš dobar đak: ‘Što sam bio stariji, bivao sam sve gori’

A- A+

Učenici u osmom razredu osnovne škole na popisu lektire imaju i djelo Slavka Kolara, ‘Breza’. Iako mnogi znaju radnju knjige prema kojoj je snimljen i istoimeni film, malo tko zna da je Kolar bio dosta loš đak. Najgore mu je išla matematika zbog koje je čak pao jedan razred srednje škole. No, na kraju je upisao studij agronomije te postao vrlo cijenjen pisac.

Foto: Screenshot YouTube

Slavko Kolar rođen je na današnji dan, 1. prosinca davne 1891. godine kod Garešnice. U hrvatskoj književnosti smatran je jednim od cijenjenih pisaca, a njegovo djelo ‘Breza‘ nalazi se na popisu lektire za osmi razred osnovne škole.

Okušao se i u filmskim vodama kada je režirao istoimeni film ‘Breza’. Iako većina zna radnju djela, mnogi ne znaju da je Slavko zapravio bi dosta loš đak. Osnovnu školu završio je u Čazmi nakon preseljenja zbog očevog posla koji je bio učitelj, nakon čega je upisao gimnaziju u Bjelovaru.

Zbog matematike je pao razred

Najgore mu je išla matematika zbog koje je čak pao jedan razred, piše biografija.com. No, na kraju je upisao studij agronomije na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima gdje je i diplomirao.

– Na žalost i sve veću brigu mojih roditelja, a naročito moje mame, ja sam bio loš učenik i to, što stariji, to gori, rekao je svojedobno Kolar o svom školovanju.

Iako mu matematika nije bila jača strana, zato mu je izvrsno išlo pisanje čime se intenzivno počeo baviti u gimnaziji. Tako je svoje prvo djelo ‘Pripovijest o tom kako je Feliks Pijevčević tražio život‘ objavio 1913. kada je još bio srednjoškolac, piše Marija Gregurović s Filozofskog fakulteta u Puli.

Izdvojeni članak

Jeste li pročitali sve? Pogledajte koje su najposuđivanije lektire u zadnjih godinu dana u Knjižnicama grada Zagreba

Likovi iz njegovih djela nisu u potpunosti izmišljene osobe

Dodala je i kako je Kolar jednom napomenuo kako njegovi likovi poput onih iz ‘Breze’ nisu u potpunosti izmišljeni likovi.

– Konkretne ličnosti i događaji bili su mi samo motivi na kojima sam gradio i fabulu, i lica, i karaktere, objasnio je tada Kolar.

Nakon srednje škole zaposlio se kao agronom te se, poput oca, zbog posla često selio. Osim ‘Breze’, napisao je još važnih proznih djela poput ‘Nasmijane pripovijesti‘, ‘Svoga tela gospodar‘, ‘Mi smo za pravicu‘ i ‘Ili jesmo ili nismo‘.