Pretraga

Hrvatski romani koji će vas oduševiti!

A- A+

Čitanje se nekada smatralo najboljim načinom za provođenje slobodnog vremena, a danas je riječ o kazni. Mnogi smatraju da je to slučaj upravo zbog toga što se učenike od malih nogu tjera na čitanje djela koja im nisu samo nezanimljiva, već i nerazumljiva. Mi vam danas donosimo popis najboljih hrvatskih romana, koje vam sigurno neće biti ‘kazna’.

pixabay.com

Definicija bestsellera jest knjiga koja je u jako kratkom vremenskom periodu stekla ogromnu popularnost, pa vam tako sigurno padaju na pamet knjige kao što su Harry Potter, Gospodar Prstenova, Pjesma Leda i Vatre, ali koliko hrvatskih bestsellera vam padaju na pamet?

Izdvojeni članak

Isprobali smo OmoReader, aplikaciju s kojom je čitanje e-knjiga svima manje zamorno

Prvi hrvatski bestseller je bio ni više ni manje, nego Razgovor ugodni naroda slovinskoga, čiji je autor Andrija Kačić Miošić. Vrlo je vjerojatno da bi ova knjiga danas spadala u kaznu, ali tada je bila nešto do čega se jednostavno moralo doći, kao što je danas slučaj s najnovijom epizodom serije koja je trenutno popularna.

Suvremeni hrvatski bestselleri se ne prodaju u ogromnim količinama, ali se i dalje prodaju, posuđuju u knjižnicama, kradu s Interneta i sve ostale stvari koje su danas praksa kad je riječ o čitanju. Pa krenimo s popisom.

Kristian Novak – Ciganin, al’ najljepši

Iako knjiga ima oko 400 stranica, jedna je od onih koje ćete pročitati u dan, dva. Zanimljiva je zato što iako je vrlo realistična, nije stvarna, već je plod fikcije autora, koji vrlo dobro poznaje situaciju, zato što je odrastao u Međimurju, gdje je priča i smještena.

Knjiga je ustvari krimić, ali ne tradicionalan kao što su recimo djela Agathe Christie, već se samo radi o temi koja se provlači kroz cijelu knjigu i tjera vas da ne prestajete s čitanjem, već ostanete budni i do pet ujutro, ako to znači da ćete napokon saznati što se zaista dogodilo.

Maša Kolanović – Poštovani kukci i druge jezive priče

Ako nemate dovoljno vremena za čitanje romana koji su često opširni, kratke priče su rješenje za vas. Kratka priča je samo jedna epizoda u životu jednog lika, pa vrlo često ima početak i kraj, koji je ustvari početak neke nove priče.

Autorica ove zbirke je i ilustrirala knjigu, koja iako ima naslov koji zvuči kao zbirka bajki za djecu, ustvari se bavi vrlo ozbiljnom, gotovo post-apokaliptičnom temom moguće budućnosti. Kako autorica zamišlja Zagreb, a kako Dubrovnik, morat ćete saznati čitajući ove priče!

Mani Gotovac – Fališ mi

Nedavno preminula umjetnica, osim što se bavila kazalištem, je i pisala. Napisala je nekoliko romana, no ovo je autobiografski, pomoću kojeg ćete moći skoro pa upoznati Mani. Knjiga je praktički tok svijesti same autorice, ali naravno, uvijek nam pričajući samo o stvarima koje želi podijeliti s nama.

Ako ne znate tko je Mani Gotovac i zašto biste trebali pročitati njezinu autobiografiju, uzmite si pet minuta vremena i zaguglajte ju, odmah će vam biti jasno. Osim ovog romana, vrijedne su spomena i njezine druge dvije knjige, ‘Snebivaš me’ i ‘Ma koji život, koji teatar’.

Kristian Novak – Črna Mati Zemla

Puno kritičara se slaže da je Novak možda trenutno najveći hrvatski pisac, a svi se slažu da je ovaj roman, po kojem je napravljena i potresna predstava u ZKM-u, jedan od najboljih hrvatskih romana ikada.

Ova priča je također smještena u Međimurje, no ovaj put se bavi fenomenom masovnih samoubojstva, koja su se zaista dogodila krajem prošlog stoljeća, no nitko se nije previše bavio njime, a još manje se o tome pričalo. Iako se radi o potresnoj priči, roman Vam ne da da ga ispustite iz ruku.

Ranko Marinković – Kiklop

Najstrašnije djelo s popisa za državnu maturu je ove godine ipak maknuto, no to ne znači da ga ne morate pročitati. Sigurno nije knjiga koju možete pročitati onako usput, već joj se morate zaista posvetiti i unijeti u nju, kako biste dobro razumjeli sve što se događa.

Radnja je smještena u razdoblje prije Drugog svjetskog rata i dočarava kakva je atmosfera vladala u tim godinama. Roman je izrazito antiratno nastrojen, pa ne morate brinuti da ćete osjećati neki preveliki odmak kad ga budete čitali. A jednostavno ga morate pročitati, mnogi smatraju da se radi o najboljem hrvatskom romanu ikada!