Pretraga

Pregled svih lektira iz Hrvatskog na državnoj maturi 2020.

A- A+

Matura je stresno razdoblje, esej iz hrvatskog nosi posebnu vrstu stresa, no zato je tu portal koji će cijeli proces olakšati i pripremiti za visoki prolaz.

Princezini dnevnici 2

Princezini dnevnici 2 | screenshoot iz filma

Ovaj će tekst biti drugačiji, neće se obrađivati samo jedna lektira nego će se dati lijepi, detaljni, što-sve-treba-znati pregled ovogodišnjih lektira za esej iz hrvatskog jezika.

Antička drama i “neshvaćene” žene upitnih načela

Grčki tragičar Sofoklo napisao je Antigonu, tragediju o nesretnoj istoimenoj junakinji koja se pobunila protiv kralja Kreonta u nevinoj želji da sahrani brata Polinika. Njezina je tragička krivnja u svjesnom djelovanju koje je bilo u skladu s njezinim moralnim načelima, tj.  božanskim zakonima.

Umjesto da bude živa zakopana u grobnici, ona se tamo objesila. Kreont je ostao bez sina i žene, Antigonina zaručnika i buduće punice, koji su sami sebi odlučili oduzeli život. Spoznao je svoje grijehe, ali prekasno.

Izdvojeni članak

Europski pregled evolucije lektira od 1. do 4. razreda

Veliki renesansni stvaratelj William Shakespeare napisao je tragediju Hamlet, čija je tema Hamletova osveta, a zapravo se čitatelji pitaju o moralnoj opravdanosti te osvete. Hamlet je danski kraljević, pravi renesansni čovjek koji ima želju za osvetom pokojnog oca, ali je toliko neodlučan da ju stalno odgađa.

U svom razmišljanju o ubojstvu očevog ubojice, iznosi čitateljima monolog Biti ili ne biti? u kojem se dotiče samoubojstva, ali samo kako bi ga odbacio kao rješenje problema.

Klaudije je njegov stric, tadašnji kralj, ubojica. Gertruda je Hamletova majka i Klaudijev ljubavni interes. Nježna je Ofelija nesuđena Hamletova zaručnica koja se ubila, a Horacije je prava definicija najboljeg prijatelja.

Norveški dramatičar Henrik Ibsen oblikovao je modernu građansku tragediju i komornu dramu, odnosno dramu u kojoj je reduciran broj likova, sukob, dramsko vrijeme i prostor. Pozornost više nije na radnji nego na psihološkoj motivaciji likova.

Primjer je takve drame Nora ili Kuća lutaka, koja prati na prvu idiličan građanski brak između Nore i Torvalda, a u pozadini otkriva skrivanje duga, laži, tretiranje druge osobe kao lutke i konačno, ženin slobodan odabir. Cijela drama završava Norinim napuštanjem doma i obitelji.

U registraturi je naziv Kovačićevog realističkog romana. Prati se život Ivice Kičmanovića, od njegovog djetinjstva na selu, školovanja, odlaska u grad, upoznavanja nesretne ljubavi i tragične smrti u požaru. Osim društvenih odnosa, njegov životni put odredila je i sudbina imena Laura. Ta mu je žena upropastila život, brak i voljenu, ali nije se izvukla bez ogrebotina.

Nema takve maštarije kao “sretne obitelji”

Francuski pisac Honoré de Balzac, tvorac realističkog romana i začetnik kritičkog realizma, napisao je roman Otac Goriot, dio ciklusa Ljudska komedija. Goriot je simbol pretjerane očinske ljubavi i žrtvovanja. Svojim je kćerima dao sve, a one su mu na sprovod poslale prazne kočije.

Jedini koji je bio uz njega bio je Eugéne de Rastignac, siromašni student prava iz provincije. Njegova je jedina želja afirmirati se u društvu, i to će učiniti pod svaku cijenu, pogotovo nakon Goriotove smrti.

Tu je i Vautrin, pravim imenom Jacques Collin, kriminalac poznatiji kao Obmanjivač smrti ili Bježismrt. Uz njega se veže romantika bez ljubavi, znači samo patetika i pustolovine. Dijeli Rastignacu savjete o životu, ali se oni svode samo na oportunizam i karijerizam.

Pripovijetka Preobrazba nastala je u razdoblju modernizma zahvaljujući talentiranom piscu Franzu Kafki. Radi se o preobrazbi trgovačkog putnika Gregora Samse u kukca i njegovoj smrti. S druge strane, radi se o otuđenju čovjeka u društvu i obitelji te posljedično, nemogućnosti prave komunikacije.

Izdvojeni članak
Klub ranoranilaca

Hrvatski pregled lektira od 1. do 4. razreda

Gregorova je obitelj pala na ispitu vrijednosti koje ju održavaju cijelom. Sestra Greta bila je jedina korisna i aktivna, postala je trgovkinja i kao takva napredovala. Ona je bila ta koja je rekla opće mišljenje: da je Gregor teret kojeg se treba riješiti.

Otac, do Gregorove preobrazbe, nije radio te je tratio sebi i Bogu dane, no zbog novonastale situacije zaposlio se u banci. Njegov je odnos prema sinu krajnje nehuman i sramotan, doslovno ga je i uvrijedio i povrijedio. Majka je najpasivnija, koristi emotivnost kao izliku da se ne treba brinuti za sina.

Miroslav Krleža zaslužan je za dramsku trilogiju o Glembajevima, a drama Gospoda Glembajevi njezin je prvi dio. Djelo se bavi padom obitelji Glembay čiji je pokretač  Leoneov povratak obiteljskoj kući nakon 11 godina izbivanja. Leone Glembay je lik koji je u sukobu sa svima.

Sukobljava se s ocem Ignjatom, što na kraju eskalira očevom smrću. Ali nije ga sin ubio, nego srčani udar nakon spoznaje da ga supruga barunica Castelli vara. Cijela drama završava Leoneovim boravkom u ludnici, kojoj je prethodilo njegovo natjeravanje i krajnje ubojstvo barunice.

U realističkom romanu Posljednji Stipančići, Vjenceslav Novak donosi priču o društvenom i moralnom propadanju jedne senjske obitelji. Obiteljsku dinamiku najbolje opisuje činjenica da su muškarci gospodari, a žene svedene na stvari.

Članovi te obitelji su: autoritativni otac Ante, pokorna i poslušna majka Valpurga, zanemarena kći i simbol žrtve Lucija te sin Juraj koji ne ispunjava očekivanja obitelji, ostaje jedini živ i odreće se obiteljskog imena.

Kukavice pod krinkom “ali ja samo živim svoj život”

Ruski realistički roman Zločin i kazna, autora Fjodora Mihajloviča Dostojevskoga, tematizira ubojstvo stare lihvarice Aljone Ivanovne i prihvaćanje kazne.

Izdvojeni članak
Sve za lovu

Epika: uvijek toliko stranica, minimalno priče i previše razmišljanja

Rodion Romanovič Raskoljnikov još je jedan siromašni bivši student prava koji razmišlja o idućim koracima. Ti su ga koraci doveli do ubojstva žene koju je smatrao beskorisnom i nemoralnom osobom i zapravo je njenim ubojstvom, barem u njegovoj glavi, društvu učinjena usluga. Tijekom cijeloga romana proždire ga grizodušje, koje na kraju rezultira sedmogodišnjom zatvorskom kaznom u Sibiru.

Ne nosi se on sam s tom patnjom, njegova je moralna vodilja djevojka imena Sonja, koja zajedno s njegovom sestrom Dunjom predstavlja pravu rusku dušu. Svidrigajlov je Rodionov alter ego koji mu nudi laka rješenja i zadržavanje na putu zločina, a Razumihin je prijatelj koji podnosi i koji se zadržava i dulje nego što bi trebao.

Milutin Cihlar Nehajev u svojem je modernom romanu Bijeg stvorio lik Đure Andrijaševića, propalog intelektualca čiji životni put završava utapanjem. Ovog senzibilnog pasivnog pojedinca prate problemi s kojima se on nosi tako da on njih bježi. Bježi od uspješne ljubavne veze s Verom, polaganja završnog ispita, napredovanja u karijeri, uzimanja života u vlastite ruke.

Lovac u žitu roman je iz razdoblja modernizma, a tematizira bijeg glavnog junaka iz internata i njegovo besciljno lutanje New Yorkom u rasponu od dva dana. David Jerome Salinger podario je svijetu lik Holdena Caulfielda, inteligentnog i nezrelog sedamnaestogodišnjaka koji prezire svijet odraslih.

Sam roman nosi naslov koji nosi jer Holden želi postati lovcem u žitu kako bi lovio djecu koja se igraju u žitu  i čuvao ih od sigurnog pada u provaliju.

Od puno peticija do malo hrvatskih pjesnika

Antun Gustav Matoš glavna je ličnost hrvatske moderne. Njegova težnja za savršenom formom vidljiva je u njegovim sonetima. Najdraži simbol mu je cvijet, koji za njega predstavlja idealnu ljepotu. Ako se traži boja u njegovim tekstovima, onda je to uvijek bijela jer je ona simbol čistoće.

Koristi se vezanim stihovima, nadodaje melodiju i teži skladu. Jedina zbirka koju je objavio i koja je vrijedna spomena je ona pod nazivom Pjesme. Pisao je i novele, od doslovne slijepe ljubavi i ganjanja te iste do vođenja ljubavi ispred papige i ubojstva svih, osim dotične papige.

Antun Branko Šimić pjesnik je ekspresionist, odnosno pripada razdoblju hrvatske književnost od 1914. do 1952. Pokretač je časopisa Vijenac, Juriš i Književnik. Prvi je hrvatski pjesnik koji se odvažio u pisanju slobodnim stihom

U svojim je pjesmama sažet, zanemaruje interpunkciju, usredotočuje se na vizualni raspored stihova. Najčešći su mu motivi noć, ljubav, poezija, smrt i plava boja, koji se najbolje mogu vidjeti u njegovoj zbirci pjesama Preobraženja.

Za više iz rubrike lektire pogledajte ovdje. Testirajte svoje znanje na našoj platformi za učenje ovdje.