Pretraga

Žena za koju nebo nije navijalo, a karma je čekala: Laura G. (iz U registraturi)

A- A+

Laura G. – slika i prilika Ivice Kičmanovića, Mecenina štićenica, otrov mnogim muškarcima, književni je lik koji je tako dobro oblikovan da san o istinskoj i pravoj ljubavi pada u vodu bilo kome tko se nada.

U registraturi film

U registraturi film | imdb.com

Mnogo je ljubavnih priča, sretnih i nesretnih, ali uistinu se samo oni rijetki, koje život nije milio, mogu pohvaliti, sramiti, ovisno kako se gleda, ovolikom dramom. Česte fraze koje se mogu čuti u vezi, kao što su Komplicirano je…, Nisam ljubomorna osoba…, Možda nam prijateljstvo bolje leži…, u ovoj knjizi padaju i utapaju se u suzama svih ženskih likova koje je Kovačić oblikovao. Koliko god se naša junakinja pokušala prikazati kao jednom samostalnom, emancipiranom ženom kojoj nije do braka, kojoj nije stalo do seoskih priča, koja se brine za svoja posla i naprosto uživa u svim ljubavnim čarima, nije uspjela jer su je muškarci dokrajčili, ali dokrajčila je i ona njih. Doslovno.

Izdvojeni članak
Vjenceslav Novak

Na današnji dan rođen je hrvatski Balzac, jedan od najboljih predstavnika hrvatskoga realizma

Vodi se jednostavnom, ali učinkovitom taktikom: Zavede. I potom uništi.  Zanemarujući osobnost i kasnije krvava ubojstva, lako je zaključiti zašto je toliko poželjna muškim likovima u svojoj okolini. Lijepa je, mada ju češće opisuju kao privlačnom, strastvena je, ne odustaje od svojih ciljeva, kada voli, voli cijelih duhom i tijelom, pogotovo tijelom. Mada ta ljubav nije ona klasična ljubav, to je kvazi ljubav, više potreba nego bilo što drugo.

Muškarci padaju pred njom, nijedna žena joj nije konkurencija jer ona to ne dopušta. Što učiniti kada vaša bivša ljubav ima planove oženiti se sa nekom tamo koju vi ne možete ni smisliti? Većina duša slomljenoga srca bi žalila u tišini, ali ne i Laura. Ona će zaprijetiti, zaklesti se, ali najviše, ona će tu nesretnu žensku prijetnju upropastiti. Često se govori Ako nekoga voliš, pustit ćeš ga, e pa naša junakinja je to malo drugačije shvatila. Više kao Ako ga ja neću imati, neće ga niti jedna druga. Sa jednog nemoralnog stajališta, mogla bi imati pravo pošto je dosta toga uložila u vezu, a dobila je skoro pa ništa, osim naravno strijeljanja.

Ali žrtva nije ona, žrtva je Ivica koji je s njome doživio same padove. Zaljubio se na prvi pogled, nasjeo na njezinu igru, nazivao ju sestrom zbog njezinih miješanih signala, želio se oženiti njome (iz krivih razloga, ali ipak), probao živjeti život bez nje (mada ga je ona financirala) da bi na kraju poludio i ubio se.

Zavodnica, uništenje, nevolja, Ivičina slatka pilula i smrt za sve one koji su joj se zamjerili, Laura G. je jedna lijepa žena ružne osobnosti. I žena sa nekim ozbiljnim problemima, ali to je već druga priča.

Još iz rubrike lektire otkrijte ovdje