Pretraga

Preko 35 tisuća maturanata sutra saznaje svoju sudbinu: Osim rezultata mature objavljuju se i prve rang-liste za upise

A- A+

Iako su ispiti mature iza njih, pravi stres za maturante tek slijedi. U srijedu je na rasporedu objava prvih rezultata ispita koje su napisali, nakon čega će biti objavljene i privremene rang-liste za upise studija. Listu studija maturanti mogu mijenjati sve do objave konačnih rezultata državne mature.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Više od 35 tisuća maturanata sutra će doznati svoju sudbinu. U srijedu se, naime, objavljuju privremeni rezultati državne mature, a istog dana u podne bit će objavljeni i pragovi prolaznosti. Sutra u 14 sati bit će objavljene i privremene rang-liste za upis na studijske programe u ljetnom upisnom roku, javljaju iz Središnjeg prijavnog ureda (SPU).

– Objavljuju se nakon objave rezultata ispita državne mature i podložne su promjenama sve do objave konačnih rang-lista. S privremenih rang-lista brišu se svi oni kandidati koji nisu zadovoljili uvjete za prijavljene studijske programe, poručuju iz SPU-a.

Nakon objave privremenih rezultata državne mature koji se, dakle, očekuju u srijedu prije 14 sati, počinje teći 48-sati rok za prigovor na ocjenu ispita.

Izdvojeni članak

Maturanti oprez! Ne učinite li ovo možete platiti ogromnu novčanu kaznu

Prema Pravilniku, ovogodišnji maturanti pisani prigovor podnose ispitnome povjerenstvu u školi, a ostali pristupnici NCVVO-u, o čemu podrobnije možete čitati ovdje.

Konačni rezultati državne mature bit će objavljeni u ponedjeljak, 16. srpnja. U slučaju da visoko učilište nije odredilo raniji rok prijave, do tog dana u 15:59 moguće je prijavljivati studijske programe. Kako naglašavaju iz Središnjeg prijavnog ureda, prije formiranja konačnih rang-lista nije potrebno pobrisati sve osim jednog, nego samo one studijske programe za koje znate da ih nikako ne biste upisali.

– Na vašoj listi prioriteta moguće je ostaviti sve prijavljene studijske programe, ali u tom slučaju morate biti spremni upisati bilo koji od prijavljenih studija, pojašnjavaju iz SPU-a.

Ovogodišnja podjela svjedodžbi za maturante će se održati 18. srpnja.

Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap