Pretraga

Preko 35 tisuća maturanata sutra saznaje svoju sudbinu: Osim rezultata mature objavljuju se i prve rang-liste za upise

A- A+

Iako su ispiti mature iza njih, pravi stres za maturante tek slijedi. U srijedu je na rasporedu objava prvih rezultata ispita koje su napisali, nakon čega će biti objavljene i privremene rang-liste za upise studija. Listu studija maturanti mogu mijenjati sve do objave konačnih rezultata državne mature.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Više od 35 tisuća maturanata sutra će doznati svoju sudbinu. U srijedu se, naime, objavljuju privremeni rezultati državne mature, a istog dana u podne bit će objavljeni i pragovi prolaznosti. Sutra u 14 sati bit će objavljene i privremene rang-liste za upis na studijske programe u ljetnom upisnom roku, javljaju iz Središnjeg prijavnog ureda (SPU).

– Objavljuju se nakon objave rezultata ispita državne mature i podložne su promjenama sve do objave konačnih rang-lista. S privremenih rang-lista brišu se svi oni kandidati koji nisu zadovoljili uvjete za prijavljene studijske programe, poručuju iz SPU-a.

Nakon objave privremenih rezultata državne mature koji se, dakle, očekuju u srijedu prije 14 sati, počinje teći 48-sati rok za prigovor na ocjenu ispita.

Izdvojeni članak

Maturanti oprez! Ne učinite li ovo možete platiti ogromnu novčanu kaznu

Prema Pravilniku, ovogodišnji maturanti pisani prigovor podnose ispitnome povjerenstvu u školi, a ostali pristupnici NCVVO-u, o čemu podrobnije možete čitati ovdje.

Konačni rezultati državne mature bit će objavljeni u ponedjeljak, 16. srpnja. U slučaju da visoko učilište nije odredilo raniji rok prijave, do tog dana u 15:59 moguće je prijavljivati studijske programe. Kako naglašavaju iz Središnjeg prijavnog ureda, prije formiranja konačnih rang-lista nije potrebno pobrisati sve osim jednog, nego samo one studijske programe za koje znate da ih nikako ne biste upisali.

– Na vašoj listi prioriteta moguće je ostaviti sve prijavljene studijske programe, ali u tom slučaju morate biti spremni upisati bilo koji od prijavljenih studija, pojašnjavaju iz SPU-a.

Ovogodišnja podjela svjedodžbi za maturante će se održati 18. srpnja.

Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.