Pretraga

Maturanti oprez! Ne učinite li ovo možete platiti ogromnu novčanu kaznu

A- A+

Tijekom prethodnih mjesec dana komunicirali smo s mnoštvom maturanata, od kojih je pozamašan broj njih nesiguran u to što bi željeli upisati. To je i prirodno s obzirom na važnost odluke, ali da ne bi bilo financijskih konzekvenci neodlučnosti, valja ipak obratiti pozornost na jednu stvar.

Studijske programe maturanti i ostali pristupnici državnoj maturi mogu birati, odnosno mijenjati sve do 19. rujna do 15 sati i 59 minuta. (u slučaju da visoko učilište nije odredilo raniji rok prijave).

Izdvojeni članak
državna matura

Kako su se mijenjali pragovi prolaznosti na državnoj maturi u zadnjih 5 godina

Kao što vam je poznato, na liste prioriteta moguće je staviti ukupno deset studija, a bilo bi poželjno da svi ti izbori budu ono što želite studirati.

A zašto? Ako se primjerice dogodi situacija da ne upadnete na svoja prva tri izbora, a zadovoljite kriterije za četvrti, automatski će vam se pokraj tog izbora ispisati Da te upisni broj.

Time postajete obvezni upisati studijski program za kojeg ste dakle dobili pravo upisa nakon formiranja konačnih rang lista.

Ako se pak u takvoj situaciji odlučite oglušiti i ne upisati najviši izbor s liste prioriteta, za koji ste zadovoljili kriterije, dotični vam fakultet može zaračunati oportunitetne troškove u iznosu do pune godišnje participacije koja je primjerice u biomedicinskom području 9.600 kuna.

Takve potencijalne kazne se propisuju ne samo iz razloga što je pojedinac time izigrao sustav, nego zato što je i zauzeo mjesto nekome, tko bi rado studirao xy studijski smjer.

Izdvojeni članak

Preko 35 tisuća maturanata sutra saznaje svoju sudbinu: Osim rezultata mature objavljuju se i prve rang-liste za upise

Stoga dakle ako neki smjer s liste, ni u kojem slučaju ne mislite studirati, izbrišite ga sa svoje liste odabranih studijskih programa!

Ovom prilikom ćemo vas podsjetiti na preostale bitne datume državne mature na ovom jesenskom roku:

  • 19. rujna, prije zaključenja prijava na studijske smjerove (15.59 sati), bit će objavljeni konačni rezultati jesenskog roka državne mature; više se ne možete žaliti na privremene, za što je bio rok 48 sati od objave 13. rujna u 12 sati (podne)
  • 20. rujna visoka učilišta počinju s uspisima
  • 21. rujna vršit će se podjela svjedodžbi (pristupnici koji su ove godine završili četvrti razred u srednjim školama u Republici Hrvatskoj svjedodžbe o državnoj maturi i/ili potvrde o položenim ispitima državne mature preuzimaju u svojim školama prema rasporedu koji je škola odredila; ostali pristupnici preuzimaju svjedodžbe 21. rujna od 9.00 do 19.00 sati u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, u Ulici grada Vukovara 68 u Zagrebu)