Pretraga

Počeo jesenski rok mature: Nikad veći broj jedinica na ljetnom roku uvjetovao i veliki broj pristupnika

A- A+

Testovima iz jezika nacionalnih manjina, danas je otvoren jesenski rok državne mature, koji će trajati sve do 7. rujna, kada će ga zaključiti polaganje Vjeronauka i Francuskog jezika A i B razine. S obzirom da je ove godine zabilježen daleko najveći broj jedinica gimnazijalaca, ne čudi veliki broj pristupnika na jesenskom roku.

Foto: srednja.hr

Tako će samo Matematiku na obje razine polagati više od 3.600 pristupnika, dok je Hrvatski jezik na osnovnoj i višoj razini prijavilo preko 3.200 kandidata. Od obveznih predmeta, najmanje će pristupnika biti na Engleskom jeziku, odnosno njih nešto više od 2.200.

Prvi obvezni predmet koji će maturanti i ostali pristupnici polagati na jesenskom roku je Hrvatski jezik 28. kolovoza, kada će se rješavati test, a odmah 29. kolovoza rezerviran je za pisanje eseja.

Izdvojeni članak

Najviše gimnazijalaca ikad ove je godine palo državnu maturu, no ministrica kaže da to ‘zavisi kako gledate’

Matematika je na rasporedu dva dana poslije, to jest 31. kolovoza, a Engleski jezik 3. rujna.

Kada je riječ o izbornim predmetima, ponovno je najviše prijavljenih na Fizici, njih 495, a taj će se predmet rješavati 30. kolovoza, kao i PiG, koji je treći po broju prijava (270).

Od predmeta s velikim brojem prijavljenih kandidata valja istaknuti i Biologiju, koju će pisati 328 pristupnika, a na rasporedu je 27. kolovoza.

No, pristupnici ne bi trebali imati previše razloga za brigu, budući da je na fakultetima u Hrvatskoj, nakon ljetnog upisnog roka ostalo više od 6 tisuća upisnih mjesta.

U potonjem dokumentu pogledajte popis prijavljenih pristupnika na jesenskom roku državne mature.

Broj prijavljenih pristupnika na jesenskome roku