Pretraga

B razina Matematike jednima prelagana, drugima komplicirana: ‘Čitavo vrijeme u glavi mi je bilo pitanje ‘što je ovo?’

A- A+

Kao što je bilo uobičajeno i prethodnih godina, više je pristupnika ove godine prijavilo osnovnu razinu mature iz Matematike. Preko 22 tisuće kandidata tako je imalo dva i pol sata za rješavanje zadataka, oko čije su težine maturanti još jednom podijeljeni. I dok neki tvrde da je za dobro rješavanje potrebno malo logike, drugi smatraju da je matura bila teže nego prethodnih godina, a zadaci s mostom i vlakom, te onaj s graškom, maturantima su zadavali najviše muke.

Za dojmove nakon napisane osnovne razine mature iz Matematike upitali smo tri maturantice i maturanta, a kao i svaki puta, podvojena su mišljenja oko težine zadataka.
Osnovnu razinu polagala je i Kristina Vinceković iz Upravne škole Zagreb, a kaže, ispit se nije previše razlikovao od onoga prethodnih godina.

Izdvojeni članak

Zbog odgode mature iz Hrvatskog izmijenjeni termini polaganja još četiri ispita

Maturanti uglavnom zadovoljni napisanim 

– Najviše me mučio zadatak u kojem je trebalo izračunati zastupljenost graška, ne sjećam se više kako je točno išao, kaže nam Kristina. 

Ona planira upisati Komunikologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, pa joj zato nije bilo potrebno polaganje više razine, a iz Matematike, kaže, očekuje dobar rezultat. 

– Išla sam na pripreme i doma sam sama vježbala zadatke, očekujem da ću imati 86 posto, kaže Kristina i dodaje kako u njenoj školi nije bilo nikakvih izgreda, a matura je prošla po propisanoj proceduri. 

Napisanim je vrlo zadovoljna i maturantica Maria-Antonia koja pak želi upisati Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Vremena za rješavanje zadataka, kaže, imala je i više nego dovoljno. 

– U odnosu na prethodne godine, činilo mi se malo teže. Pripremala sam se uz nekoliko sati instrukcija te vježbajući mature prethodnih godina. Najviše problema mi je zadao zadatak 26.1., no uz malo čitanja s razumijevanjem i on je bio rješiv, kaže Maria-Antonia i dodaje kako je u tom zadatku bio zadan kružni grafikon s veličinom površina rasada u vrtu i sa zadana dva postotka. 

Preostala dva su bila nepoznata, a jedan od postotaka bio je za 3m2 veći od drugog. Zadatak je tako bio izračunati manji. 

– Očekujem minimalno ocjenu vrlo dobar. Što se tiče procedure u školi, sve je odrađeno u skladu s propisima i pravilima, profesori su vrlo susretljivi, sve su nam detaljno objasnili i nisu nam stvarali pritisak i stres, kaže nam Maria-Antonia.

Izdvojeni članak

Urnebesne reakcije maturanata na odgodu testa iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Most i vlak zbunili maturante 

Marku iz II. gimnazije Osijek matematika se pri upisu na osječku Kineziologiju ne boduje baš previše, pa se nije niti pripremao do jučer.

– Nisam ni gledao prošlogodišnje zadatke, ali meni je ovaj ispit bio lagan i nije bilo ni potrebno znanje teorija i gluposti, već samo logika. Malo me zeznuo zadatak s mostom i vlakom, a ostalih problematičnih zadataka se ne mogu sjetiti, a možda ih čak nije ni bilo. Mislim, nije taj zadatak težak, ali zbunio sam se malo na njemu. Vlak je dugačak 350 metara i prelazi preko mosta dugačkog 1000 m brzinom, ako se ne varam, 72 km/h. ‘Koliko sekundi je vlak sa svojom cijelom dužinom bio na mostu?’, objašnjava nam Marko sporno pitanje.

Valentina koja se školovala u Malom Lošinju, a inače je s otoka Cresa, kaže nam kako se njoj ovogodišnja Matematika na B razini činila težom u odnosu na prethodne godine. 

– Kada sam rješavala mature prošlih godina sve je išlo kao od šale, ali danas je bilo samo jedno pitanje u mojoj glavi, a to je: ‘što je ovo?’. Iskreno, najteži zadaci su mi bili oni s jednadžbama i svim silnim razlomcima. Pripremala sam se prije mjesec dana zadnji put sa svojom instruktoricom i čak sam mislila, pa inače nije teško, ali danas nakon cijelog ispita, molim samo da je za prolaz. Malo sam išla i na ‘eci, peci, pec’ možda se i posreći, rekla nam je Valentina u čijoj školi je također sve prošlo u redu, zbog kako kaže, izuzetno pažljivih profesora. 

Valentina za sada planira pauzirati godinu i malo se odmoriti od škole i mature te još malo razmisliti o odabiru fakulteta, a trenutna joj je želja studirati Turistički menadžment u Opatiji.

Analizu Matematike A razine, možete pročitati na ovoj poveznici