Pretraga

Životinjsko carstvo namučilo maturante na ispitu iz Biologije: Pluća grabežljivog orla i krokodilov krvotok stvarali dileme

A- A+

Preko 6.000 maturanata i ostalih pristupnika polagalo je danas Biologiju, koja je inače drugi izborni predmet po broju prijava na ljetnom roku ovogodišnje državne mature. Pet maturanata s kojima smo mi komunicirali nakon ispita prikupljajući njihove dojmove, nisu bili pretjerano impresionirani težinom testa. Sada su već svjesni da je na ispitu iz Biologije dosta zadataka koji zahtjevaju logičko povezivanje činjenica pa su onda spremniji na te okolnosti.

foto: Pixabay

Ipak izdvojili su nam neke zadatake s kojima su muku mučili, a jedna od sugovornica nije bila zadovoljna količinom zadataka o biljkama. Razgovarali smo s petero maturanata iz Šibenika, Zadra, Osijeka, Zaboka i Zagreba te valja odmah zaključiti da su im se mnoge impresije pogodile.

Puno pitanja logičkog povezivanja, a malo onih isključivo činjeničnih

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Najviše pitanja na ovogodišnjoj maturi iz Biologije tražit će razumjevanje i primjenu znanja

Maturanti su za rješavanje 66 zadataka imali 135 minuta, dakle praktički dvije minute po zadatku. Neki je opći dojam naših sugovornika da je to bilo dovoljno.

– Ispit je prošao bolje nego sto sam očekivao, iako sam bio veoma skeptičan zadnjih par dana. Vremena je bilo dovoljno da se svaki zadatak pročita, razumije te da se punom rečenicom odgovori Mnogi zadaci su se ponavljali (npr. grafovi i tablice) tako da ne bih rekao da je bilo teže ni lakše nego prethodnih godina, pragmatičan je Bruno.

Ističe da je imao samo jedno pitanje doživio jako teškim.

– U zadatku je zadan graf omjera temperature i broja jedinki na staništu. Pitanje je bilo da se navedu rasponi temperatura kada je jedinki najlakše, što je bilo jako teško očitati, objašnjava ovaj maturant XVI. gimnazije u Zagrebu, koji namjerava upisati Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet.

Osječanka Lorna namjerava upisati Medicinu pa joj je rezultat na Biologiji vrlo bitan. Bila je dosta spremna, no ipak joj se ne svidjela silna botanika u ispitu.

– Ispit je prošao sasvim solidno. Vremena sam imala dovoljno, ni previše ni premalo. Uspjela sam provjeriti odgovore. Ispit je, po mome mišljenju, bio zahtjevniji od prijašnjih. Bilo je puno više pitanja o biljkama nego u prijašnjim maturama što ni meni, a mogu reći i drugim maturantima, ne ide u prilog jer smo se više bazirali na anatomiju ljudskog tijela. Bilo je jako puno pitanja u kojima se moralo puno toga logički povezati, a jako malo činjenica koje se mogu naučiti iz udžbenika, govori nam maturantica Prirodno-matematičke gimnazije u Osijeku, napominjući da se za Biologiju pripremala mjesec dana, ali uz dobro predznanje iz srednje škole.

Očekuje prema napisanom da će dobiti četvorku, a izdvojila je i neke stvari s kojima se namučila u ispitu. Jedna je isključivo tehničke prirode.

– U zadnjem zadatku je bio prikazan orao i njegov dišni sustav koji po mome mišljenju, nije bio kvalitetno prikazan. Bio je dosta sitan i nejasan pa sam se namučila oko prepoznavanja pojedinog dijela dišnog sustava. Pitanje koje se nadovezivalo na njega, koje meni mozda nije bilo preteško, ali moguće da je predstavljao problem ako se logički ne poveže je “zašto pluća zeca atrofiraju nakon što ga orao ulovi i digne na veću nadmorsku visinu?”,objašnjava Lorna neke od svojih teškoća u ispitu, dodajući kako je ipak sve bilo rješivo uz malo više mozganja.

2016. su mature dramatično otežane, ali su od tada jako slične

Izdvojeni članak

Kako su žabe i kruške na ispitu Biologije izazvale pomutnju i lavinu reakcija među maturantima

Jako detaljnu analizu i presjek ispita nam je dala Šibenčanka Lucija, koja također želi upisati Medicinu u Zagrebu pa će se s ovim predmetom ‘družiti’ i na prijemnom ispitu. Komentirala nam je svoje stavove oko ispita, ali i neke dojmove kolega koji su također polagali Biologiju.

– Što se tiče vremena predviđenog za polaganje ispita državne mature, mišljenja su podijeljena. Meni je vremena bilo taman i stigla sam u zadnjoj minuti prepraviti neke zadatke. A kada je riječ o težini ispita iz biologije, od 2016. su stvari dramatično izmijenjene. Smatram da su one sastavljene prije 2016. poprilično lakše. U odnosu na prošlu godinu, pitanja su bila varijacija na temu, pojedini segmenti su bili teži, ali sve je to “tu negdi”. Iskreno, očekivala sam znatno drugačija pitanja i kada sam vidjela ispit prva misao mi je bila da su zadaci doslovno isti, objašnjava maturantica Gimnazija Antuna Vrančića u Šibeniku.

Napominje da je mnoge zadatke riješila kohezijom znanja fizike i kemije, a i ističe zadatak koji je mnoge namučio, kao i neke tipove pitanja koja su se ponovila.
– Većina je zapela na zadatku vezanom uz krokodila i njegovo optok krvi. Slika je bila identična lani, a pitanja su bila uglavnom vezana za metabolizam i optok krvi u drugačijim životnim uvjetima. U zadacima je bio naglasak na odnosu obujma tijela i površine, razvojnim ciklusima, faktora ključnih za let ptica i tako dalje. Zapravo stvarno slično kao i lani, priznaje Lucija, time zapravo nudeći lekciju i narednim generacijama da je vrlo važno proći kroz sve zadatke koji su se pojavili na prtethodnim rokovima.Isto mišljenja o ponavljanju zadataka s Lucijom dijeli i Sandra.

– U ovogodišnjoj maturu iz biologije moglo se naći pitanja iz prerhodnih matura i smatram ako se netko počeo spremati ranije da je mogao dobro napisati ovaj ispit, govori maturantica Gimnazije A. G. Matoša iz Zaboka.

Objašnjava da je pitanje s krokodilom svakako bilo malo zahtjevnije, ali da je bilo vremena da se sve stigne riješiti.

– Ispit je prosao okej. Moglo je i bolje da sam prije krenula malo ranije s pripremama, a što se tiče težine ispita, moze se reći da je bila podjednaka kao i prošle godine, objašnjava Sandra, dodajući da očekuje četvorku iz ispita.

Analizu ispita iz Biologije nam je zaključila Matea, koja za razliku od kolega smatra da je ove godine ispit čak i lakši u odnosu na prošlu godinu. No, također napominje da se puno kolega žalilo na pitanje s krokodilom.

– Ispit je prošao solidno, moglo je biti puno bolje ali i puno gore. Bio je dosta lakši test u odnosu na prošlu godinu, barem po mojoj procjeni. Najproblematičnije je pitanje bilo o krokodilima jer sam vidjela da se već puno ljudi žalilo na to, zaključuje maturantica Gimnazije Frane Petrića u Zadru, koja namjerava upisati farmaciju, a očekuje da će dobiti tricu, iako se potajno nada i većoj ocjeni.
__________________________________________________________________________

Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.

Životinjsko carstvo namučilo maturante na ispitu iz Biologije: Pluća grabežljivog orla i krokodilov krvotok stvarali dileme
Share via
Copy link
Powered by Social Snap