Pretraga

Maturanti traže poništenje pitanja na ispitu iz Biologije: Izričito je naznačeno da se to ne treba pamtiti

A- A+

Maturanti s raznih krajeva Hrvatske, koji su danas polagali ispit iz Biologije na državnoj maturi, žale se jer su u jednom pitanju morali odgovoriti na pitanje iz područja, koje je u ispitnom katalogu označeno kao ono koje ne treba pamtiti.

Screenshot iz ispitnog kataloga Biologije

Izdvojeni članak

Životinjsko carstvo namučilo maturante na ispitu iz Biologije: Pluća grabežljivog orla i krokodilov krvotok stvarali dileme

Naime, na 28. stranici u ispitnom katalogu iz Biologije, u području Rast i razvitak, označene su stvari koje bi valjalo savladati za ispit. No, u stupcu koji je smješten krajnje desno stoji da ‘ne treba pamtiti detalje vezane uz embriogenezu, što se razvija iz pojedinoga zametnog listića’.

No, u jednom od pitanja na današnjem ispitu, pojavilo se pitanje – ‘Iz kojeg se zametnog listića razvija osjetilni sustav i kojim je slovom označen na slici?

Maturanti smatraju da su ovime dovedeni u zabludu, to jest da se u pitanju tražio detalj, za koji je jasno navedeno da se ne treba znati.

Inače situacija da se sastavljačima potkrade pogreška na ispitu državne mature se ne događa prvi puta. Portal srednja.hr je 2015. godine pisao o tipfeleru u zadatku iz kemije, kojeg je NCVVO kasnije svim pristupnicima bodovao kao točan.

I ovoga puta smo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja obavijestili o nastalom problemu pa očekujemo žuran rasplet situacije.

Kako, kada i kome se žaliti na pitanja, rezultate i tehničku provedbu državne mature, provjerite na ovoj poveznici.

______________________________________________________________________
Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.