Pretraga

Dok je na Biologiji probleme stvarao krokodil, maturante su na ispitu Psihologije ‘mučila’ dva sisavca – Zoran i dupin

A- A+

Četvrti dan državne mature započeo je ispitom iz Biologije, a završava ispitom iz Psihologije. Psihologiju je ove godine prijavilo ukupno 4.253 kandidata, a u 80 minuta morali su riješiti 45 zadataka. I dok su naše sugovornice imale dovoljno vremena za njegovo rješavanje, dio maturanata neodlučan je oko odgovora na pitanja vezana uz polazne tekstove, u kojima su glavni akteri bili jedan Zoran i dupin.

Izvor fotografija: pixabay

Petra, Alma i Andreja dolaze iz različitih krajeva Hrvatske, ali točno u 14 sati danas imale su istu obavezu – pisanje ispita mature iz Psihologije. Sve tri zadovoljne su napisanim, a za srednja.hr otkrile su što im je bilo najteže.

Vremena na psihologiji i više nego dovoljno

Izdvojeni članak

Maturanti traže poništenje pitanja na ispitu iz Biologije: Izričito je naznačeno da se to ne treba pamtiti

Maturantica Petra iz Srednje škole Koprivnica kaže kako joj je ispit bio pomalo stresan, i to uglavnom zbog pritiska kojeg si je stvorila sama. Prije mature je, kaže, rješavala prošlogodišnje ispite i čini joj se da ovogodišnji nije bio pretjerano teži od prijašnjih.

– Najviše su me mučili zadaci s biološkim osnovama ponašanja, pošto to baš i nisam previše učila. Najgori mi je bio zadatak gdje smo trebali opisati tri razlike između somatskog i vegetativnog sustava, kaže nam Petra koja planira upisati Rehabilitaciju na ERF-u ili Fizioterapiju na Zdravstvenom veleučilištu.

Petra je za rješavanje testa imala i previše vremena – na sva pitanja odgovorila je 45 minuta. Iako su imale manje od dvije minute po zadatku, problema s vremenom nije imala niti Alma iz II. gimnazije Zagreb. Ona, pak, smatra da je ispit bio prosječne težine, kaže, ako ne i lakši u odnosu na prethodne godine.

– Nije bilo nikakvih iznenađujućih zadataka i ništa me nije posebno mučilo, osim što nisam znala što je točno sociogram, ali to je bilo u prvom dijelu ispita pa se moglo riješiti eliminacijom, kaže maturantica II.

Najbolji recept za pripremu: Udžbenik, skripta i prijašnji ispiti

Izdvojeni članak

Životinjsko carstvo namučilo maturante na ispitu iz Biologije: Pluća grabežljivog orla i krokodilov krvotok stvarali dileme

Andreja iz Srednje škole Zlatar otkrila nam je kako ju je najviše mučio zadatak s nabrajanjem tri grane psihologije, koje je trebalo povezati s osobinama ličnosti.

– Pripremala sam se rješavajući mature i učenjem iz priručnika, a očekujem barem četvorku. Vremena je bilo dovoljno, no ne bi bilo loše da je ostalo još desetak minuta za provjeru odgovora, kaže nam Andreja.

Dok su se Petra i Andreja za maturu iz Psihologije pripremale uz pomoć priručnika i rješavanja prethodnih matura, Alma je, kaže zbog ponavljanja pitanja na Psihologiji, također ‘prolazila’ stare mature, a učila je i iz udžbenika.

– S obzirom na to je bilo dosta lagano, nadam se petici, ocjenjuje Alma koja planira upisati Psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu ili taj isti studij na Hrvatskim studijima.

Zoran i dupin pokrenuli rasprave na društvenim mrežama

Izdvojeni članak

Maturanti su dosta uznemireni radi ispita iz Geografije: Nikad teže karte, zadaci iscrpljujući bez kalkulatora

Iako naše sugovornice nisu imale problema s ovim ispitom, ako je suditi po komentarima na društvenim mrežama, dosta dileme maturanti imaju oko odgovora na pitanja vezana uz polazne tekstove. U prvom tekstu glavni akter bio je maturant koji se brine za prirodu, posebice za opstanak dobrog dupina u Jadranu, zbog čega volontira.

Bilo je potrebno odgovoriti  na pitanja u kojoj je razvojnoj fazi maturant, kakva mu je dimenzija ličnosti prema petfaktorskom modelu, kako njegov mlađi brat iskazuje animizam, te nabrojati tri komponente stava i potkrijepiti ih rečenicama iz teksta.

U drugom tekstu riječi je bilo o Zoranu koji je bio nagovoren na odlazak u planine. Povremeno je putem uzimao glukozu za snagu, smetala mu je kiša, vrh mu se činio daleko, a koordinacija mu je bila dobra.

Maturanti su morali znati odgovore na pitanja gdje se nalazi Zoranov centar za koordinaciju, kako emocije utječu na njegovo ponašanje, zašto mu se činilo da se on pomiče, a oblaci stoje. Uz to, iz teksta su pristupnici ispitu iz Psihologije morali iščitati i koji znak dubine je spomenut.

__________________________________________________________________________________

Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.