Pretraga

Detalji skandala u NCVVO-u: Ovo su zadaci s mature na kojima je učenicima priznat pogrešan odgovor

A- A+

Srednja.hr jučer je objavila kako je koordinatorica za Matematiku i članica Povjerenstva koje je imenovao ministar Radovan Fuchs, suprotno mišljenju stručnih tijela NCVVO-a, kod 13-ero učenika upisala dodatne bodove na ispitima iz Engleskog i Njemačkog jezika, zahvaljujući čemu su neki od njih položili maturu. Isto se dogodilo i na jednom eseju iz Hrvatskog. U dokumentu u čijem smo posjedu jasno je definirano o kojim se zadacima u ispitu iz Engleskog na osnovnoj razini radi.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

Iako je 13 učenika i nakon prigovora prema mišljenju stručnih tijela trebalo pasti ispite iz Engleskog i Njemačkog na maturi, podsjetimo, koordinatorica za Matematiku i članica Povjerenstva za praćenje mature, koje je imenovao ministar Radovan Fuchs, unijela im je u sustav dodatne bodove. Neki od njih su zbog toga položili te ispite. Isto se dogodilo i na jednom eseju iz Hrvatskog. Kulminiralo je sve traženjem ostavke ravnateljice NCVVO-a Ivane Katavić, a kad ona nije usvojena, dvojica razočaranih članova Upravnog vijeća svojevoljno su napustila to tijelo. NCVVO, pak, inzistira da su bodovi dodavani nakon proceduralne greške.

Izdvojeni članak

Skandal na maturi, frcaju ostavke u NCVVO-u: Učenicima dodavani bodovi bez znanja stručne skupine

Prema službenim bilješkama koordinatorice za strane jezike, koje je srednja.hr objavila, jasno su definirani brojevi zadataka na kojima su učenicima nadodani bodovi. Potražili smo ih stoga u materijalima jesenskog roka.

Koordinatorica za ispit Matematike u devet je slučajeva dodala je po jedan bod za redni broj pitanja 31, Ispit pisanja. Radilo se o sastavku, a zadatak je bio vrlo jednostavan.

Sastavak na osnovnoj razini mature na jesenskom roku 2019./20.

U 2 slučaja koordinatorica Matematike i članica Povjerenstva dodatni bod upisala je učenicima u pitanjima za redni broj 13, odnosno 14, na Ispitu čitanja, čime su, prema riječima koordinatorice za Engleski jezik “za ove pristupnike priznati drugačiji odgovori od konačnog ključa za odgovore objavljenog na službenim stranicama NCVVO-a”.

 

Prema ključu za odgovore, točni su jedino odgovori: za 13. Chemistry / chemistry, a za 14. (€) 10/ten €/euro(s).

Skandal je komentirala i bivša ministrica Blaženka Divjak, koja smatra kako se radi o slučaju koji bi trebalo ispitati i Državno odvjetništvo te poručuje da Pravilnik ne ukida zdrav razum. Što je još rekla, pogledajte ovdje.

Izdvojeni članak

Blaženka Divjak o skandalu s dodavanjem bodova na maturi: To bi trebao ispitati i DORH

ISPRIKA ČITATELJIMA: U prvoj verziji članka, koja je bila aktivna nekoliko minuta, objavili smo krivi zadatak.