Pretraga

Dio učenika ima pravo na povrat novca od priprema za maturu, Ministarstvo branitelja objavilo uvjete

A- A+

Ministarstvo branitelja objavilo je nedavno javni poziv za sufinanciranje troškove jednih priprema za maturu ili prijemni ispit u ovoj školskoj godini. Javni poziv otvoren je do 22. srpnja, a moguće je ostvariti pravo na povrat sredstava u iznosu do najviše 2.000 kuna.

Screenshot: YouTube

Brojni maturanti uoči ispita državne mature odlučuju se na neki oblik privatno organiziranih priprema, a pripremni tečajevi koštaju i po nekoliko tisuća kuna. Ministarstvo branitelja nedavno je objavilo kako i ove godine sufinanciraju troškove jednog pripremnog tečaja za maturu ili prijemni ispit za upis u akademsku godinu 2022./2023. i to u iznosu od najviše 2.000 kuna.

Tko sve ima pravo?

Pravo na sufinanciranje priprema, stoji to u javnom pozivu, imaju djeca smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, djeca nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, djeca HRVI iz Domovinskog rata, djeca dragovoljaca iz Domovinskog rata, djeca hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji su u obrani suvereniteta Republike Hrvatske sudjelovali najmanje 100 dana u borbenom sektoru, HRVI iz Domovinskog rata i hrvatski branitelji iz Domovinskog rata osobno.

Ključno je da su pripremni tečaj uplatili pravnom subjektu ovlaštenom za obavljanje djelatnosti pripremnih tečajeva.

Kako stoji u tekstu javnog poziva, djeca smrtno stradalih i nestalih branitelja mogu ostvariti pravo na sufinanciranje troškova bez obzira na prihode kućanstva. U ostalim kategorijama prijavitelji na javni poziv moraju zadovoljiti uvjet vezan uz prihode kućanstva, koji u prošloj godini mjesečno po članu kućanstva ne smiju prelaziti 80% od utvrđene proračunske osnovnice u RH, odnosno 2.660,80 kuna.

Izdvojeni članak
državna matura ocjena

Prošao je prvi obvezni ispit: Evo koje ocjene maturanti očekuju iz Engleskog jezika

Koju je dokumentaciju potrebno poslati u prijavi?

Zahtjevi se podnose do 22. srpnja Ministarstvu hrvatskih branitelja, Trg Nevenke Topalušić 1, Zagreb ili u elektronskom obliku na e-mail adresu: [email protected].

Kako stoji u tekstu javnog poziva, podnositelj/ica treba dostaviti sljedeću dokumentaciju:

1. Popunjen obrazac zahtjeva,
2. Preslika osobne iskaznice podnositelja zahtjeva,
3. Dokaz o statusu:
a) za dijete dragovoljca iz Domovinskog rata: –  potvrda Ministarstva obrane ili Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske o statusu
dragovoljca iz Domovinskog rata za roditelja od kojeg se izvodi pravo
4. Otisnuti ispunjeni on-line obrazac Prijave za polaganje državne mature i prijave na studijske programe (putem mrežne stranice Postani student) ili potvrda o upisu u završni razred srednje škole u školskoj godini 2021./2022. ili preslika maturalne svjedodžbe,
5. Dokaz o podmirenju troškova pripremnog tečaja – original računa i preslika Ugovora,
6. Preslika pravomoćne presude suda o razvodu braka roditelja ako su roditelji razvedeni te smrtni list ako je jedan roditelj umro (nije potrebno za djecu smrtno stradalih hrvatskih branitelja);
7. Preslika kartice tekućeg ili zaštićenog računa (s IBAN konstrukcijom) na koji će se izvršiti uplata povrata sredstava (napomena: isplatu nije moguće izvršiti na žiro račun);
8. Preslika osobne iskaznice korisnika tekućeg ili zaštićenog računa na koji će se izvršiti uplata povrata sredstava.

Obrazac zahtjeva možete preuzeti ovdje, a u nastavku se nalazi tekst javnog poziva u kojem detaljno možete proučiti tko se i kako može prijaviti. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [154.22 KB]