Pretraga

Dojmovi nakon prvog obveznog ispita ‘nisu spektakularni’: ‘Mislim da je matura nepotrebna, bolji bi bili prijemni’

A- A+

Prvi obvezni predmet državne mature koji su učenici napisali jest B razina Engleskog jezika. Ispit se pisao jutros, započeo je kao i onaj na A razini u devet sati, ali se pisao sat i pol kraće. Učenici su na njemu morali pokazati kompetencije u tri područja – slušanje čitanje i pisanje. Nakon ispita B razine, koje je pristupilo 8.559 kandidata, kontaktirali smo nekoliko maturanata koji su podijeljenih dojmova. Nekima je tako ispit prošao dobro, drugi kažu da dojmovi ‘nisu spektakularni’, dok treći zazivaju – ukidanje mature.

maturantica

Foto: srednja.hr

Ispit Engleskog jezika maturanti često ocjenjuju jednim od lakših. To je prvi obvezni predmet koji su maturanti napisali na ovogodišnjem ljetom roku, a s nekoliko njih već smo porazgovarali o dojmovima.

‘Ispit je pomalo bio nejasan’

Ena iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli kaže kako zna Engleski za višu razinu, ali je odabrala pisati B kako bi imala manje muke s ovim predmetom.

– Ispit je pomalo bio nejasan, ponajviše zbog monotonije koja je bila u učionici zbog te neugodne tišine. Nisam se mogla lako koncentrirati ali sveukupni dojam za prvi put na maturi u redu. Najgori mi je bio zadatak iz slušanja jer nam je radio počeo štekati i naravno – nije bilo jasno što govornici pričaju, veli nam Ena.

Na B razini se ne piše esej nego pristupnici trebaju oblikovati kratak do srednje dug pisani tekst duljine od 70 do 100 riječi odgovarajući na verbalni predložak. Ovogodišnja tema bilo je polaganje vozačkog ispita. Ena kaže kako se to dalo napisati temeljem osobnog iskustva, što je ona i učinila. Dodaje i da se za ovaj ispit nije puno pripremala.

– Jučer navečer sam pogledala ispit kojeg smo imali na probnoj maturi, ali ništa previše nisam ponavljala, pošto meni engleski ide. Mislim da je jedini problem bio nedostatak sna. Vremena je bilo i više nego dovoljno, čak sam završila i 15 minuta prije kraja, veli Ena.

Inače bi iz ispita očekivala četvorku, ali smatra da je lošije napisala slušni dio jer audio snimka nije bila jasna. Ima i dosta izražen stav o maturi općenito.

– Mislim kako je matura nepotrebna i kako bi bilo bolje da se opet uvedu prijemni ispiti na fakultete jer smatram da sam u četiri godine školovanja dosta naučila za svoj smjer i kako bi nas trebali pustiti da samo upišemo faks koji želimo bez tog papira, zbog kojeg dolaze i živčani slomovi, smatra Ena.

Izdvojeni članak

Koji su faksevi najpoželjniji među maturantima na početku ljetnog roka? Evo najnovije top liste studija

‘Dojmovi nisu spektakularni’

Osim Ene, dojmove nakon ispita s nama je podijelio i Ivan, učenik Srednje škole Otočac.

– Dojmovi nisu spektakularni, osjećaj je bio kao kada pišemo bilo koji test u školi, vjerojatno zbog probne mature koja nam je svima nama koji prvi put pristupamo, barem malo olakšala stvar. Posljednji je zadatak u ispitu slušanja meni osobno bio najteži jer je spiker govorio zbilja brzo i vrlo nerazgovjetno, požalio se Ivan.

U dijelu u kojem se provjeravala kompetentnost u pisanju, kao što smo poviše pisali, trebalo je napisati nešto o pripremama, o instruktoru vožnje i o najvećoj opasnosti na vozačkom ispitu. Ivan veli da, s obzirom da je većina maturanata punoljetna, i da se dobra dio već susreo s vozačkim ispitom, to nije bilo zahtjevno.

– Pripremanje sam usmjerio na temeljito rješavanje ispita proteklih godina i objektivno gledano, ovaj je bio puno jednostavniji od prethodnih. Vremena je bilo i na odmet. Kad sam završio s pisanjem pogled sam ‘bacio’ kroz ispitnu dvoranu i sigurno 70% pristupnika ili je već bilo gotovo ili je završavalo ispit. S obzirom da smo bili podijeljeni u dvije skupine, u mojoj skupini incidenata nije bilo, ali zato kašnjenja je. Dežurne profesorice su prokomentirale da nikad otkad one dežuraju nisu tri učenika kasnila. Osobno, od Engleskog očekujem prolaz, a ocjena će biti koja bude, ne znam, mogu očekivati svašta, kaže nam za kraj Ivan koji sutra još piše Vjeronauk, a onda ga krajem ljetnog roka očekuju ispiti iz Hrvatskog i Matematike.

Izdvojeni članak

Počela je državna matura: Ravnatelj NCVVO-a otkrio što očekuje učenike te im uputio posebu poruku

Ms J. ili Ms G.?

Marinela iz I. gimnazije Osijek kaže nam da je ispit bio lagan, osim par pitanja koja su bila dvosmislena u dijelu u kojem se ispituju kompetencije čitanja.

– Nakon pisanja se osjećam pomalo iscrpljeno, ali sve u svemu – zadovoljna sam kako sam napisala i nadam se da će biti najmanje 4. Najteži zadatak bio je u slušnom djelu ispita, zadnji zadatak. Nije bilo problema sa zvukom u učionici, ali osoba koja je pričala bila je dosta nerazgovjetna, kaže nam Marinela.

Nakon ispita se u Facebook grupi Maturanti 2021./22. pokrenula i diskusija oko jednog od pitanja i je li točan odgovor pod B ili C, odnosno Ms J. ili Ms G. Našu sugovornicu zamolili smo da se prisjeti tog zadatka.

– Ne sjećam se točno kako je pisalo, ali gospođa je tražila rezervaciju za restoran i na kraju je osoba koja uzima rezervacije pitala za ime. Bila su ponuđena tri odgovora. Kod A i B početna slova su bila J, s tim da A odgovor nije (nadam se) jer je gospođa slovkala i slova se nisu poklapala. Bile su jedino dvije opcije znači B i C. To je bilo dosta zbunjujuće jer su mi slova nekako zvučala isto kad sam ih pokušala izgovoriti, prepričava nam Marinela.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Državna matura (@drzavna.matura)

Vremena je bilo dovoljno

Ipak, vremena za rješavanje ispita, koji na B razini traje ukupno 105 minuta, imala je dovoljno, čak i da bi provjerila sve odgovore nakon prvog dijela.

– Za ispit se nisam posebno pripremala. Dan prije sam rješavala zadatke iz starih matura i to mi je bilo sasvim dovoljno. Pišem još Povijest, Hrvatski i Matematiku, a planiram upisati Filozofski u Osijeku, smjer hrvatski, književnost i povijest, kaže Marinela.

Ana je školu završila prije 2010. godine, dakle prije nego se u Hrvatskoj provodila državna matura, jer sada planira upisati sestrinstvo na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. I ona je danas pisala B razinu Engleskog.

– Bilo je u redu. Mislim da je moglo i bolje. Ispit mi se nije činio pretežak, a nakon ispita osjećam olakšanje. Najteže mi je bilo zadnjih pet zadataka, odnosno task 4 u ispitu slušanja, jer mi je priča išla malo prebrzo. Mislim da sam dio u kojem se provjerava pisanje osrednje napisala, kaže nam Ana.

Dodaje da je pohađala privatne pripreme te je još ponavljala rješavajući prošle mature, a na ispitu očekuje četvorku.

SUDJELUJTE U ANKETI:

Koju ocjenu očekujete na maturi iz Engleskog jezika?

 

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje.

Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.