Pretraga

Koji su faksevi najpoželjniji među maturantima na početku ljetnog roka? Evo najnovije top liste studija

A- A+

Proteklog utorka započeo je ljetni rok državne mature, a dan nakon Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje objavio je i ažuriranu listu studija s brojem prijava na svaki od njih. Prema tim podacima, na vrhu liste najpoželjnijih nema velikih promjena – i dalje je maturantima najatraktivniji studiji logopedije na ERF-u.

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Zagreb | foto. Ramona Šćuric|srednja.hr

Prema definiciji Središnjeg prijavnog ureda (SPU), putem kojeg maturanti prijavljuju studijske programe, poželjnost studija definira se kroz omjer ukupne upisne kvote te broja maturanata kojima je taj studij prvi izbor u sustavu Postani student. Ljetni rok državne mature započeo je u utorak, a danas je SPU objavio ažurirani popis studijskih programa s kojega je vidljivo koliko je trenutno prijava na svakom od gotovo 900 studija, kao i koji su najpoželjniji među njima.

Što je najpoželjnije maturantima?

Kada je riječ o studijima s kvotom većom od deset mjesta, i dalje je na vrhu te liste studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Ondje se može upisati 50 maturanata, prvi je to izbor za 354 maturanta, a ukupan broj prijava je 898. Kako se situacija mijenja iz dana u dan, jer su prijave fakseva otvorene do objave konačnih rezultata mature u srpnju, trenutno je na drugom mjestu po poželjnosti grafički dizajn i vizualne komunikacije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Taj studij ove godine može upisati 15 maturanata, prvi je izbor za njih 76, a sveukupno ovaj studij na svom popisu ima 291 maturant.

Treća je po poželjnosti psihologija na Filozofskom u Zagrebu. Nju na vrhu popisa u sustavu Postani student ima 382 pristupnika, upisuje ih se maksimalno 76, dok je ukupan broj prijava 1.269. Treba podsjetiti kako se u pretpandemijskim godinama za upis ovog studija provodio prijemni ispit, no kako smo nedavno pisali, ove godine ga isto nema, o čemu više možete čitati ovdje.

U top deset studija po poželjnosti ulaze još redom: sestrinstvo (izvanredni) na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, kriminalistika na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu, animirani film i novi mediji na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, zatim izobrazba trenera (smjer kondicijska priprema sportaša) na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, radiološka tehnologija na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, psihologija na Filozofskom fakultetu u Rijeci te studij arhitektura i urbanizam na Arhitektonskom u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Počela je državna matura: Ravnatelj NCVVO-a otkrio što očekuje učenike te im uputio posebu poruku

Konačne liste upisa izlaze 18. srpnja

Podsjetimo, maturanti studije mogu prijavljivati te mijenjati liste do objave konačnih rezultata mature, odnosno do 18. srpnja u 13:59 h. Iznimka su obično studiji koji provode prijemne ispite, a za koje prijave završavaju nešto ranije. Konačne rang-liste za upis na studijske programe bit će objavljene isto 18. srpnja, iza 15:00 h.

U tablici ispod teksta možete vidjeti ukupni broj prijava za svaki od studija, kao i kako oni stoje po poželjnosti. U stupcu nakon imena studija i grada redom se nalaze: ukupna upisna kvota, ukupni broj prijava, broj maturanata kojima je to prvi izbor u sustavu Postani student te omjer poželjnosti.

‘Broj prijava’ koji se nalazi na popisu ispod nije isto što i ‘plasman’ kojeg u sustavu Postani student vide maturanti. Kako su nam još ranije pojasnili iz Središnjeg prijavnog ureda AZVO-a, rang-liste funkcioniraju na način da svaki kandidat vidi svoj plasman na svom trenutnom najboljem odabiru (studij kraj kojeg stoji riječ DA) i na studijima viših prioriteta. Na studijima nižeg prioriteta od svojeg trenutnog najboljeg odabira ne može vidjeti svoj plasman (šifru), ali može vidjeti mogući rang prema bodovima koji bi ostvarivao kada bi promijenio prioritete studijskim programima, tj. taj studij stavio iznad trenutnog najboljeg odabira na svojoj listi prioriteta.

Napomena: ako vam dokument u nastavku nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [206.54 KB]

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete.

Kalkulator bodova za upise isprobajte ovdje, a pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.