Pretraga

Počela je državna matura: Ravnatelj NCVVO-a otkrio što očekuje učenike te im uputio posebu poruku

A- A+

Ovoga utorka ispitima materinskih jezika nacionalnih manjina započeo je ljetni rok državne mature. Nakon dvije pandemijske godine, ovogodišnja se polaže bez epidemioloških mjera, a ispite je prijavio do sada najmanji broj kandidata – njih 28.919. Novost od ove godine je da se provode strože kontrole suradnika koji rade na pakiranju ispita – u prostorije nisu smjeli unositi mobitele s kamerama. Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Vinko Filipović, otkrio je što očekuje ovogodišnje pristupnike te najavio i velike promjene na Hrvatskom za 2023. – iduće godine maturanti neće moći birati dvije razine te će esej ponovno biti uvjet za prolazak ispita.

Nakon što su sredinom prošlog tjedna proslavili završetak srednjoškolskog obrazovanja, maturanti su danas pisali i prve ispite državne mature. Ovogodišnji ljetni rok započeo je ispitima materinskih jezika nacionalnih manjina – Češkim, Mađarskim, Srpskim i Talijanskim te Grčkim jezikom, danas se pisao test, a sutra je na redu i esej iz tih predmeta.

Ispite je prijavilo 28.919 pristupnika

– Ove godine, s današnjim danom, ispite državne mature prijavilo je 28.919, od toga 12.121 gimnazijalac. Što se tiče izbornih predmeta, kao što je to već uobičajeno, najzastupljeniji su pristupnici iz Fizike, zatim slijedi Biologija pa Politika i gospodarstvo, Kemija i na kraju Psihologija, Informatika i Likovna umjetnost. Najmanji broj učenika prijavio je ispite iz materinskih jezika nacionalnih manjina i Grčki koji ima svega devet pristupnika, rekao je na konferenciji za medije ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Vinko Filipović.

Istaknuo je i da počinje pisati generacija maturanata koja iza sebe ima tri pandemijske godine u kojima je znatan broj dana nastave bio online.

– Isto tako, to je generacija koju je zadesio štrajk prosvjetara u listopadu i studenom 2019. kada isto tako dobar dio dana nisu bili fizički prisutni u školi. Ne možemo zaboraviti i nedaće učenika iz Zagreba i okolice zbog potresa u ožujku 2020., kao i potresa na Banovini krajem te godine. Sve su to činjenice koje treba akceptirati, s obzirom na probleme s kojima su se suočavali ovogodišnji maturanti. Upravo zato su Ministarstvo i Nacionalni centar po prvi puta ove godine svim maturantima omogućili pisanje probnih ispita iz obveznih predmeta, a prema njihovoj volji i izbornih. Moram izraziti zadovoljstvo, temeljem povratnih informacija koje smo dobili, više od 80% maturanata vrlo se pozitivno očitovalo o pisanju probnih ispita, a čak 90% ih tvrdi da su im ispiti bili značajna smjernica koja im je ukazala što to još trebaju popraviti kako bi postigli što je moguće bolji rezultat, rekao je Filipović.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Od ponavljanja ispita do poništavanja već položenih: Ovakve sankcije očekuju varalice na maturi

Kakvi se rezultati očekuju?

Podsjetimo, probne ispite pisali su i trećaši, a i kod njih su, otkrio je ravnatelj NCVVO-a, dojmovi u anketi bili pozitivni.

– Ispita će ove godine ocjenjivati 593 ocjenjivača, a 126 stručnih radnih skupina sastavljalo je ispite koji su rađeni po novim kurikulumima, ali u mješovitoj varijanti – dio po starim programima, a dio po novim kurikulumima, s obzirom na to da je ciklus uvođenja novih kurikuluma počeo u eksperimentalnim školama 2018., a frontalno je nastavljen u ostalim srednjim školama, rekao je Filipović.

Na pitanje očekuje li lošije rezultate s obzirom na navedene okolnosti, Filipović odgovara:

– Te okolnosti ne možemo zanemariti, ali ja ne bih ovog trenutka nagađao kakvi će biti rezultati. Upravo smo zbog tih okolnosti ponudili probne ispite i nadamo se da će maturanti unatoč tim svim poteškoćama uspjeti zadovoljavajuće riješiti, barem na ispite, barem na razini prošlih godina, kaže Filipović.

https://www.facebook.com/srednja.hr/videos/1021806585397169

Novosti ima u ovogodišnjim ispitima, a još veće najavljene za 2023.

Kada je riječ o samim novinama u ovogodišnjim ispitima, Filipović ističe da je došlo do manjih promjena oko vrste zadataka i vremena pisanja pojedinih ispita.

– Došlo je do određene promjene i što se tiče vrste zadataka, to je primjerice u ispitu Povijesti, pa zatim što se tiče trajanja ispita – nešto duže će trajati pisanje ispita iz Biologije, Psihologije, zatim Povijesti, Etike, B razine Engleskog jezika, jedino će kraće biti pisanje ispita iz Geografije, kaže Filipović.

Kako smo već izvijestili, ove godine još nema zasebnog minimalnog praga na eseju i ispitu iz jezika i književnosti na Hrvatskom. Drugim riječima – maturantima pozitivna ocjena na eseju nije uvjet za prolazak čitavog ispita. No od 2023. morat će i na eseju zadovoljiti minimalni prag. Maturante generacije 2023. očekuje još jedna velika promjena na Hrvatskom.

– Onog trenutka kad smo nakon prošlogodišnje mature akceptirali činjenicu da je ukidanje praga na eseju kao uvjet za polaganje ispita iz Hrvatskog, tada smo shvatili da to nije dobra odluka koja je uvedena prije tri godine. Bilo je kasno, budući da su ispiti već bili u poodmakloj fazi, naprosto se to nije moglo mijenjati, ali smo poduzeli aktivnosti već tada i pouzdano mogu najaviti da će na državnoj maturi 2023. ponovno esej biti uvjet za prolaznost, kao što će po prvi puta ispit iz Hrvatskog jezika biti jedinstven, dakle neće biti osnovne i više razine, rekao je Filipović.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Državna matura (@drzavna.matura)

Strože kontrole za osobe koje pakiraju ispite

Ispiti državne mature pakiraju se na tajnoj lokaciji u Zagrebu, a suradnici koje je u tu svrhu angažirao NCVVO od ove godine prolaze kroz nešto strože kontrole.

– Želeći prevenirati sve moguće neugodne situacije koje se uvijek potencijalno mogu dogoditi, u suradnji sa Agencijom za komercijalnu djelatnost, koja operativno nadzire pakiranje, otpremanje i povrat ispita, kontrole su vrlo stroge, u tom smislu nitko ne može unijeti mobitel s kamerom prostor pakiranja ispita. Tako da se otklanja mogućnost da to netko zlouporabi i u tom smislu mislim da smo doista učinili sve kako bismo što bolje zaštitili ispite, rekao je Filipović.

Pojasnio je da se ove godine ispiti pišu kao i 2019. i godina prije te – dakle, bez posebnih epidemioloških mjera. Također, vremenik pisanja ispita isti je kao u pretpandemijskim godinama pa se ispiti iz obveznih predmeta polažu kroz dva umjesto četiri dana.

Što se tiče učenika iz Ukrajine, koji su zbog ratnih okolnosti izbjegli u Hrvatsku, oni će također imati priliku polagati državnu maturu. Kako kaže ravnatelj NCVVO-a, vrijeme i prostor polaganja mature za Ukrajince još se naknadno treba odrediti, ali će ti učenici ispite polagati po pravilima kakva su u njihovim matičnim zemljama.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

[Matura ’23] Ogromne promjene na Hrvatskom: Nema razina, ispit ima tri cjeline, novost i na eseju

Filipović maturantima: ‘Želim da doista postignu što je moguće bolji rezultat’

Za kraj konferencije Filipović je maturantima uputio i posebnu poruku.

– Samo za kraj, uistinu želim svim maturantima dobru koncentraciju, strpljenje i, naravno, sreću i želim da doista postignu što je moguće bolji rezultat i da na taj način steknu preduvjete da upišu onaj studijski program koji žele, jer će na taj način najbolje okruniti svoje četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje. I u konačnici, ne samo da upišu, nego i završe studij koji će upisati, rekao je Filipović.

Podsjetimo za kraj, kada je riječ o obveznim predmetima s većim brojem prijava, prvi je na rasporedu Engleski jezik koji će se polagati 2. lipnja. Prvi dio ispita iz Hrvatskog, test iz jezika i književnosti pisat će se 23. lipnja, dok je esejski dio ispita na rasporedu dan kasnije, 24. lipnja. Matematika je posljednji ispit koji se polaže na ljetnom roku, a učenici će ga pisati 27. lipnja. Prijevremeni rezultati mature bit će objavljeni već 11. srpnja, rok za prigovore trajat će dva dana, a konačne rezultate učenici će dobiti 18. srpnja. Čitav kalendar možete vidjeti ovdje.

Što očekivati od mature 2022. bila je i jedna od tema naše videokonferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju, a snimku možete pogledati na našem YouTube kanalu.

Snimku čitave videokonferencije, na kojoj smo prošli i druge teme bitne budućim brucošima, možete vidjeti u videu ispod:


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete.

Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.