Pretraga

Donosimo listu najpopularnijih fakulteta među maturantima nakon prvog tjedna prijava

A- A+

Prvog dana veljače započele su prijave studijskih programa u sustavu Postani student. U pravilu, maturanti fakultete mogu prijavljivati sve do objave rezultata mature, ali neki su pohrlili obaviti tu radnju već prvih dana nakon otvaranja mogućnosti za prijavu. Provjerili smo koji su studiji najpopularniji nakon prvog tjedna prijava.

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Prema podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanosti i visoko obrazovanje, a kada je riječ o studijima s kvotom većom od deset mjesta, nakon prvog tjedna prijava najpoželjniji je studij logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Kriterij poželjnosti u ovom je slučaju definiran kroz omjer ukupne upisne kvote i broja maturanata kojima je studij prvi na listi onih koje žele upisati. I ove godine na logopediji je mjesta za 80 studenata, a u prvom tjednu prijava 670 maturanata prijavilo je taj studij, dok je za njih 270 to prvi izbor.

Drugi najpoželjniji studij je psihologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ondje će se moći upisati 76 studenata, prvi je to izbor za 199 maturanata, dok je ukupno studij prijavio 501 pristupnik. Treći studij po poželjnosti je također psihologija, ona na Filozofskom u Rijeci. Ukupno je za sada studij prijavio 401 maturant, od čega je za njih 110 to prvi izbor. Ukupan broj mjesta na psihologiji u Rijeci za ovu godinu je 42.

Nakon prvog tjedna prijava, ovo je deset najpoželjnijih studija među maturantima s kvotom većom od deset mjesta:

  1. Logopedija, Edukacijsko rehabilitacijski fakultet u Zagrebu
  2. Psihologija, Filozofski fakultet u Zagrebu
  3. Psihologija, Filozofski fakultet u Rijeci
  4. Sestrinstvo, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku
  5. Dentalna medicina, Fakultet dentalne medicine u Rijeci
  6. Medicina, Medicinski fakultet u Osijeku
  7. Fizioterapija, Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu
  8. Psihologija, Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru
  9. Molekularna biologija, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu
  10. Animirani film i novi mediji, Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu

Popis svih studija u Hrvatskoj, s ukupnom kvotom i brojem prijava te prvih prioriteta nalazi se OVDJE.

Napomenimo za kraj kako u pravilu maturanti studijske programe mogu prijavljivati sve do objave rezultata mature, a izuzetak su obično studiji koji imaju prijemne ispite ili dodatna testiranja. No, rok za prijavu samih ispita mature istječe već sljedećeg tjedna, 15. veljače.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.