Pretraga

Državna matura na pragu: Rokovi, upute i ostale važne informacije

A- A+

Državna matura službeno starta u petak 5. lipnja, kada će učenici u 180 minuta imati priliku pokazati znanje iz kemije. Ove godine je ovaj predmet prijavilo kao izborni 4 529 učenika, što i ne čudi obzirom da se znanje kemije može donijeti dodatne bodove primjerice na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, Tekstilno-tehnološkom pa i na Strojarstvu. S druge strane želite li na Medicinu u Zagrebu svakako ju morate polagati na prijemnom. Donosimo još nekolicinu važnih informacija vezanih za ovaj prvi ispit, sociologiju koja se također piše u petak (14 h), ali i općenite važne uoči mature.

Državna matura počinje u petak 5. te traje do 30. lipnja, a seriju ispita će otvoriti učenici koji će polagati kemiju. Ona se piše u 9 ujutro, a ispit traje 180 minuta.

Izdvojeni članak

Evo koje kalkulatore smijete, a koje ne smijete koristiti na državnoj maturi

Tablice i periodni sustav smijete koristiti na ispitu

Kemija je kao predmet značajna za upis na fakultete različitog kova. Tako vam kao obvezni izborni predmet na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu može donijeti dodatnih 20 posto bodova.

No i kao neobvezni izborni predmet kemija može donijeti dodatne bodove primjerice na TTF-u (ćak 18 posto bonus bodova), a na Fakultetu strojarstva i brodogradnje 15 posto bodova.

Ako želite na Medicinski fakultet, svakako vas čeka dodatna provjera znanja iz kemije pa je vrlo učinkovito polagati ju na maturi te se tako usput pripremiti i za prijemni.

Osim naučenog, na ispitu iz kemije možete koristiti periodni sustav elemenata kao i još nekolicinu tablica, koje možete naći na ovoj poveznici. Obzirom da se zadaci nerijetko ponavljaju iz godine u godinu na ovom pak linku možete pogledati kakva su iskustva i nejasnoće imali učenici koji su polagali kemiju 2013. 

Vježbati ovaj predmet kroz pitanja iz prošlih godina možete u kvizovima.

Izdvojeni članak

Maturant koji najbolje riješi Matematiku A razine dobit će 33.500 kuna!

Sociologija će polagati 1 398 učenika

Istog dana, dakle 5. lipnja u petak svoje će znanje na državnoj maturi trebati pokazati i učenici koji su prijavili sociologiju odnosno njih 1 398.

Ispit iz sociologije traje za duplo manje nego li onaj iz kemije odnosno 90 minuta, a počinje u 14 sati.

I za ovaj ispit možete završne vježbe i pripreme proći kroz kvizove temeljene na pitanjima iz prošlih godina, a kako su ovaj predmet doživjeli pristupnici prije dvije godine, koliko su se pripremali za ispit pogledajte na ovom linku.

Izdvojeni članak

Otkrijte koliko će ukupno kandidata pisati državnu maturu

Važni datumi državne mature

Ukratko samo ponovimo neke važne datume u kontekstu državne mature. Prvi ispit je kemija u petak 5. lipnja, a posljednji etika 30. ovog mjeseca.

Prvi obvezni predmet je hrvatski jezik i piše se 17. lipnja u 9 ujutro. Preliminarni rezultati ispita državne mature bit će objavljeni 13. srpnja.

Do 15. srpnja traje rok za prigovore, a 20. je konačna objava rezultata. Podjela svjedodžbi vršit će se 22. srpnja.