Pretraga

Esej iz hrvatskog: Stranac i Zločin i kazna nisu bili strašni

A- A+

Maturanti, nakon što su napisali esej iz hrvatskog jezika, iz svojih učionica izašli su uglavnom zadovoljni. Za razliku od prvog dijela ispita, esej je svima poboljšao cjelokupni dojam o ovogodišnjoj državnoj maturi. Opet smo odlučili izaći ispred nekoliko srednjih škola i saznati njihove prve dojmove.

Esej bez iznenađenja

Drugi dio ispita iz hrvatskog jezika za državnu maturu prošao je odlično, drugim riječima očekivano. Nije bilo nikakvih negativnih iznenađenja kao u prvom dijelu. 

– Prošlo je sjajno zato što smo teme dobro obrađivali i moglo se napisati bez problema, zadovoljno nam je rekla Martina iz VI.gimnazije. 

Maja i Iva iz XVI. gimnazije imale su samo riječi hvale. Zadatak im je bio usporediti romane Zločin i kazna i Stranac, što je Ivu jako obradovalo jer se za njih i pripremala. 

Današnja tema eseja po njihovu mišljenju bila je dobra, a smjernice koje su imali dosta su im pomogle. Izbor djela za esej bio je u redu jer su ta djela detaljno obrađivali na satu.

Djela poznata, izbor logičan

Učenici iz Klasične gimnazije također nisu imali nikakvih prigovora ili zamjerki. Nije mi bilo teško.

– Recimo da su teme bile očekivane i s obzirom da su ova dva djela većini maturanata poznata ne bi trebalo biti problema kao što je bio slučaj u prvom dijelu ispita, izjavio je Domagoj.

Današnji dan maturantima nije donio nikakve nelogičnosti ili nezadovoljstva. S popisa od 15 lektira za usporedbu su izabrana dva svima dobro poznata tako da je ovaj zadatak većina uspješno obavila.