Pretraga

Esej na maturi: kako ga uspješno napisati i što izbjegavati

A- A+

Važan dio ispita hrvatskog jezika na državnoj maturi jest pisanje eseja. Napisati pravilan esej, strukturiran i razumljiv, a cijelo vrijeme povezan s temom nije jednostavno. Međutim ukoliko proučite koja književna djela morate poznavati i ozbiljno shvatite par savjeta koje smo izdvojili za vas, ne biste trebali imati problema.

Na eseju ćete dobiti tekst ili dva koji ćete morati interpretirati, a sve prema smjernicama koje će stajati u zadatku. Što to točno znači?
Samostalno oblikovati tekst i pokazati u napisanom da ste shvatili o čemu se radi.

Obavezno je potrebno podijeliti tekst na tri dijela : uvod, razradba i zaključak. Dakle, pišete jednako kao i školske zadaće. Svaki tekst može se napisati na bezbroj načina. Bitno je primjeniti neke od najpoznatijih tehnika pisanja teksta, da svaki ocjenjivač odmah prepozna o čemu se radi.

Izdvojeni članak

Državna matura: stigli ispitni katalozi svih predmeta

Interpretirati, usporediti i analizirati – ali kako?

Tehnike su interpretacija, analiza, sinteza, dokazivanje, rasprava, opis, uspoređivanje. Svaku od tih tehnika koristite smisleno.
Naprimjer, ukoliko želite usporediti karakterne osobine i značenje dvaju likova, krenite s njihovim opisom. Nemojte pisati ono što već stoji u tekstu, već sami izdvojite osobine jednog i drugog, tek nakon toga u sljedećim rečenicama povežite što im je slično, a što različito.

Za kraj ove tehnike izvedite rezultat vašeg opažanja u jednoj rečenici. Ne možete uspoređivati radi usporedbe, već radi višeg cilja do kojeg dolazite. To je povezano i s dokazivanjem i analizom.
Kombinirajući različite tehnike, korak po korak slažite vaše misli na papir.

Izdvojeni članak

Matura iza kulisa: kamo odlaze ispiti i što nije dozvoljeno

Stručne riječi koristite samo ako znate značenje

Ukoliko raspolažete ‘pametnim’, odnosno stručnim riječima i terminologijom, iskoristite ih. Nemojte koristiti stručno nazivlje ukoliko niste sigurni što znači i u kojem kontekstu se promatra. Bilo bi dobro da za neke termine koje poznajete, prije pisanja eseja uzmete ‘Rječnik stranih riječi’ i potražite značenja.

Savjetujemo da ne tražite značenja na webu, nego u stručnoj literaturi. Tako ćete biti sigurni u vjerodostojnost objašnjenja.

Uputstvo za uporabu: ne psovati i crtati, pisati čitko i brojati riječi

Da vam se ne dogodi najgori mogući scenarij i dobijete nula bodova, obratite pozornost na određena pravila. Nemojte si dopustiti da se nepristojno izražavate, čak niti u cenzuriranom obliku stavljajući zvjezdice umjesto određenih slova, poput jeb*** i slično.

Bitno je pisati esej u tri dijela koja obuhvaćaju uvod, razradu i zaključak i nikako ne crtati. Koliko god ste dobro raspoloženi ili mislite oduševiti ocjenjivača, ne crtajte smajliće i cvjetiće. Možda je simpatično, ali ovo nije ispit za likovnu akademiju.
Zbrojite svoje riječi. Brojite na način da zbrojite riječi jednog reda i pomnožite s brojem redova. Kasnije, ukoliko vam ostane vremena zbrojite riječ po riječ.

Nemojte puno gubiti na brojanje, jer se tolerira odstupanje od 10 posto od donje granice broja riječi. Posljednje, ali ne i manje važno, pišite čitko i nemojte koristiti tiskana slova.

U nastavku stoji ilustracija u kojoj je prikazano koji dio eseja je najviše vrednovan.