Pretraga

Evo što vas sutra očekuje na ispitu iz Likovne umjetnosti na državnoj maturi

A- A+

Prema rasporedu pisanja izbornih predmeta ovogodišnje državne mature, sutra će uz geografiju učenici gimnazije i strukovnih škola pisati ispit iz likovne umjetnosti. Ovogodišnji ispit iz predmeta likovne umjetnosti polučio je veliku zainteresiranost budućih studenata pa se tako za sutrašnje ispitivanje znanja iz umjetnosti prijavilo ukupno 1,261 kandidata što je 23 prijave više u odnosu na lani. 

Foto: wikipedia

Sutra u 9 sati u cijeloj zemlji provjerava se znanje iz Likovne umjetnosti, a kao izborni predmet na državnoj maturi odabralo ga je ukupno 538 gimnazijalaca, 519 učenika strukovnih škola te 204 ostalih prijavljenih kandidata. Ispit državne mature iz Likovne umjetnosti usklađen je s gimnazijskim nastavnim programom za Likovnu umjetnost.

Izdvojeni članak

Preminula autorica poznatog udžbenika za likovnu umjetnost

Lani najmanje petica

Broj prijavljenih i onih koji su pristupili ispitu na prošlogodišnjoj državnoj maturi razlikovao se za 171 kandidata manje, a najviše onih koji su pristupili pisanju ispita bili su gimnazijalci opće gimnazije, njih ukupno 311, slijede ih učenici umjetničkih škola te maturanti geodezije i graditeljstva.

Rezultati lanjske državne mature ukazuju na to da je najviše kandidata, ukupno 631 dobilo dovoljnu ocjenu, a najmanje, njih tek petnaest odličnu ocjenu. 

Pragovi prolaznosti iz Likovne umjetnosti u prethodne dvije godine

Izdvojeni članak

Ovo vas očekuje na sutrašnjem ispitu iz geografije na državnoj maturi

Ovogodišnji ispit sastoji se od dvije ispitne cjeline

Sutrašnji ispit sastoji se od dvije cjeline, prve u trajanju od 70 minuta u kojoj će biti ukupno 32 zadataka. U drugoj cjelini kandidate očekuje Analiza likovnoga primjera koja petnaest zadataka u trajanju od 50 minuta. 

Cjelokupni ispit sastoji se od pet područja ispitivanja znanja iz likovne umjetnosti pa tako kandidati mogu očekovati pitanja iz Temeljnih sadržaja likovne umjetnosti, Likovne umjetnosti od pretpovijesti do romanike, Likovne umjetnosti od romanike do 20. stoljeća, Likovne umjetnost 20. stoljeća te iz Dizajna, fotografije i filma. 

Kako biste što spremniji pristupili sutrašnjem ispitu riješite zadatke iz kvizova državne mature iz Likovne umjetnosti, a možete ih pronaći ovdje.

Evo što vas sutra očekuje na ispitu iz Likovne umjetnosti na državnoj maturi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap