Pretraga

Ovo vas očekuje na sutrašnjem ispitu iz geografije na državnoj maturi

A- A+

Sutra su na rasporedu još dva ispita na državnoj maturi. Uz likovnu umjetnost u 9 ujutro, u 14 sati, malo više od 600 pristupnika, pisat će geografiju. Potonji predmet je prošle godine na državnoj maturi od 595 pristupnika svega devet riješilo s odličnom ocjenom, dok je čak 78 ljudi palo na ispitu. Pogledajte što vas ove godine očekuje na ispitu.     

Ispit iz geografije na državnoj maturi piše se sutra, 7. lipnja, a prijavilo ga je 606 kandidata. Traje 90 minuta, a prošlogodišnji rezultati svjedoče o tome da se pristupnici baš i nisu proslavili, ili su ga previše olako shvatili.

Izdvojeni članak

Poznata rješenja iz geografije na maturi

Prošle godine najviše dvojki

Naime, od 595 pristupnika, 78 njih nije uspjelo dobiti pozitivnu ocjenu, dok je još 259 đaka dobilo tek dvojku.

Onih koji su dobili peticu na geografiji bilo je tek 9.

Pragove prolaznosti iz geografije u prethodne dvije godine pogledajte ispod, radi orijentacije, a i radi toga što su odstupanja svake godine tek ‘kozmetička’.

Pragovi prolaznosti iz geografije u prethodne dvije godine

Izdvojeni članak

[Državna matura] Na ispitu iz geografije lagane karte, ali komplicirani zadaci s rotacijama i revolucijama

Za 90 minuta valja riješiti 60 zadataka

U 90 minuta koliko se ispit piše, trebate riješiti 60 zadataka, podijeljenih u dvije cjeline.

Prvu čini 16 zadataka višestrukog izbora, 8 zadataka višestruke kombinacije, 8 zadataka povezivanja te 8 zadataka kratkog odgovora i dopunjavanja.

Na ispitu je moguće ostvariti ukupno 200 bodova odnosno u spomenutoj prvoj cjelini 112 te još 88 u drugoj, na preostalih 20 pitanja.

Zadnje vježbe možete obaviti putem kvizova, napravljenih na temelju pitanja iz geografije s prethodnih državnih matura, a koji se nalaze na sljedećoj poveznici.