Pretraga

Matura ’24: Na maturi iz Likovne umjetnosti imat ćete dva sata za 57 zadataka, evo što vas sve čeka

A- A+

Maturu iz Likovne umjetnosti prošle je godine polagalo više od 1.700 maturanata i uglavnom su se žalili na to da su pitanja bila ili prelagana ili preteška. Također, prigovorili su i na to da je drugi dio ispita bio puno teži od prvoga, a najviše muke im je zadao – Lošinjski Apoksiomen. Kako vama, na ovogodišnjoj maturi, ne bi bilo teško kao i prošlogodišnjim maturantima, savjetujemo vam da proučite ispitni katalog koji je već objavljen na stranicama NCVVO-a. U katalogu je detaljno objašnjeno kako će izgledati ispit na maturi iz Likovne umjetnosti, a izdvojeni su i primjeri zadataka.

Ilustracija - ispitni katalog iz Likovne kulture

Ilustracija – ispitni katalog iz Likovne kulture | foto: srednja.hr, Canva

Od ispita iz izbornih predmeta koji se pišu na maturi 2024. godine, ispit iz Likovne umjetnosti pisat će se 11. lipnja. Kao i za ostale predmete, za Likovnu kulturu je objavljen ispitni katalog u kojemu su navedeni i objašnjeni sadržaji, kriteriji te načini ispitivanja i vrednovanja u školskoj godini 2023./2024. Ispit će trajati 120 minuta, odnosno dva sata bez stanke i bit će u dvije cjeline. Prva cjelina trajat će 60 minuta i to će biti teorijski dio, a druga cjelina bit će analiza likovnog primjera i ona će također trajati 60 minuta.

Provjera znanja iz četiri područja

Na ispitu iz likovnog, provjerit će se vaše znanje iz četiri područja i osam potpodručja. Ta područja su umjetnost i čovjek, čovjek i prostorumjetnost i tumačenje svijeta te umjetnost i stvaralački proces. Potpodručja iz kojih se ispituje vaše znanje su ljudsko tijelo u umjetnosti te pogled na svijet, arhitektura i urbanizam, zatim umjetnost i duhovnost, umjetnost i znanost, umjetnost i moć te umjetnost i stvaralački proces.

Također, bit će ispitana vaša sposobnost analize likovnih djela kroz poznavanje temeljnih pojmova, likovnih vrsta, specifičnosti oblikovanja, glavnih formalnih i ikonografskih karakteristika te karakteristika stilskih razdoblja i umjetničkih pravaca koji su propisani u katalogu za maturu.

Bit će nekoliko vrsta zadataka

Ispit sadrži ukupno 57 zadataka koji nose maksimalno 92 boda. U prvoj ispitnoj cjelini moguće je ostvariti 72 boda, a u drugoj u kojoj maturanti analiziraju zadano djelo, 20 bodova. Zadatci višestrukog izbora mogu donijeti jedan bod baš kao i zadaci dopunjavanja te zadaci kratkog odgovora. U zadatcima produženoga odgovora svaki točan i logično strukturiran odgovor, u kojemu su navedeni svi elementi točnoga odgovora, donosi 2 boda. Djelomično točan odgovor kojemu nedostaju pojedini elementi točnoga odgovora donosi jedan bod.

Popis likovnih primjera

U ispitnom katalogu navedeni su i likovni primjeri koji će se detaljno ispitivati u drugoj ispitnoj cjelini (Analiza likovnoga primjera). Za te likovne primjere, trebate znati podatke o umjetniku, nazivu djela, vremenu nastanka i mjestu čuvanja.

1. Atena (agora, akropola)
2. Lošinjski Apoksiomen, 2. ili 1. st. pr. Kr., Mali Lošinj
3. Panteon, 2. st., Rim
4. Dioklecijanova palača, 4. st., Split
5. Kompleks Eufrazijeve bazilike, 6. st., Poreč
6. Reljefi na plutejima oltarne pregrade iz crkve Svete Nediljice, 11. st., Zadar
7. Krist u slavi, freska, 12. st., Sant Clemente, Taüll
8. Katedrala Notre-Dame, 12./13. st., Chartres
9. Giotto di Bondone, ciklus freski iz kapele Arena (Scrovegni), 14. st., Padova
10. Masaccio, Presveto Trojstvo, 15. st., S. Maria Novella, Firenca
11. Jan van Eyck, Portret Arnolfinijevih, 15. st., London
12. Donatello, David, bronca, 15. st., Firenca
13. Katedrala sv. Jakova, 15./16. st., Šibenik
14. Leonardo da Vinci, Posljednja večera, 15. st., Milano
15. Michelangelo Buonarroti, Pietà, 15. st., Rim
16. Raffaello Santi, Sveta Obitelji Canigiani, 16. st., München
17. Michelangelo Buonarroti, oslik svoda Sikstinske kapele, 16. st., Vatikan
18. Michelangelo Buonarroti, Posljednji sud, 16. st., Sikstinska kapela, Vatikan
19. Michelangelo Merisi da Caravaggio, Pozivanje sv. Mateja, 16. st., Rim
20. Gianlorenzo Bernini, Zanos sv. Tereze, 17. st., Rim
21. Édouard Manet, Doručak na travi, 1863., Pariz
22. Vincent van Gogh, Kavana na Place du Forum, noću, 1888., Otterlo
23. Ivan Meštrović, Zdenac života, 1905., Zagreb
24. Pablo Picasso, Gospođice iz Avignona, 1907., New York
25. Constantin Brâncuşi, Poljubac, 1916., kamen, Philadelphia
26. Piet Mondrian, Kompozicija 2 s crvenom, plavom i žutom, 1930., Beograd
27. Walter Gropius, Bauhaus, 1925. – 1926., Dessau
28. Le Corbusier, kapela Notre-Dame, 1954., Ronchamp
29. Charles Moore i August Perez, Piazza d’Italia, 1978., New Orleans
30. Frank Gehry, Muzej Guggenheim, 1997., Bilbao

Kako se pripremati za ispit iz Likovne umjetnosti

NCVVO maturantima savjetuje da, za početak, dobro prouče ispitni katalog te da se, prilikom učenja, koriste udžbenicima i priručnicima koje je propisalo i odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Također, savjetuju i proučavanje područja ispitivanja i primjera zadataka te rješavanje tih primjera.

Iako se za svaku godinu određuju zasebni pragovi prolaznosti na državnoj maturi, spomenimo kako je prošle godine taj prag za dvojku iz Likovne umjetnosti bio 30 posto. Pragove za preostale ocjene možete vidjeti ovdje.

U nastavku detaljno možete proučiti ispitni katalog iz Likovne umjetnosti, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.