Pretraga

Maturanti pisali još jedan izborni predmet: ‘Lošinjski Apoksiomen će biti razlog moje smrti’

A- A+

Više od 1.000 maturanata danas je polagalo maturu iz izbornog predmeta Likovne umjetnosti. Maturanti s kojima smo razgovarali otkrili su nam svoje dojmove s ispita. Mnogima je teži bio drugi dio ispita, a neki su se posebno namučili oko jedne stvari – Lošinjskog Apoksiomena.

državna matura ocjena

Foto: srednja.hr

Drugog dana trećeg tjedna ovogodišnje državne mature pisao se ispit iz izbornog predmeta – Likovna umjetnost. Polagalo ga je više od 1.000 maturanata, a neki od njih otkrili su nam svoje dojmove nakon ispita.

‘Lošinjski Apoksiomen će biti razlog moje smrti’

Maturantici Karli iz Gimnazije Sesvete prvi dio ispita bio je relativno lagan, ali je drugi, kako kaže, bio neočekivano težak.

– Cijeli drugi dio ispita je bila analiza samo jednog od tih djela – i to s pitanjima poput analiziraj povijesni kontekst nastanka i pronalaska skulpture, kojim je postupcima nastalo i od kojih materijala, analiziraj kontekst muzeja u kojem se nalazi itd., dakle neke stvari za koje nisam bila ni svjesna da treba znati. Lošinjski Apoksiomen će biti razlog moje smrti. Pitanja su, osim toga, bila poprilično jasna te su mi najteža bila ona gdje se tražilo povijesno razdoblje što mi nikad nije išlo, ispričala nam je Karla.

Želja joj je planirati upisati studij Multimedija, oblikovanja i primjena na Sveučilištu Sjever za što joj nije trebao likovni pa je na taj ispit išla bez stresa.

– Iskreno, pogledala sam samo probnu maturu s ove godine jer mi matura iz Likovnog nije bitna, ali definitivno vidim kako je probna bila lakša. U ispitnome katalogu bilo je navedeno 30 primjera za koje je izričito pisalo da trebamo znati naziv autora, gdje se čuva, kada je napravljeno i naziv djela pa sam tako i naučila. Nije bilo nikakvih incidenata tijekom pisanja ispita, no popriličan broj učenika, od nas 12 koji smo pristupili,izašlo je odmah nakon što je prošlo pola sata, rekla je maturantica Karla.

Izdvojeni članak
matura PiG

Maturantica prepisivala na maturi iz Politike i gospodarstva: ‘Bila je izbačena u 30. minuti ispita’

‘Zadaci su bili ili preteški ili prelagani, ništa između nije bilo’

Mariji iz Srednje škole Uskoplje u Bosni i Hercegovini također je drugi dio ispita bio zahtjevniji.

– Imam osjećaj da su zadaci bili ili preteški ili prelagani, ništa između nije bilo. Najteži dio ispita su mi bili zadnji zadaci vezani za neku skulpturu. Nisam ih dobro riješila, svašta sam pisala samo da bude napisano. Bilo je pitanje kojem razdoblju koji grad pripada, to nisam nikako znala pa sam pogađala. Bilo je par zbunjujućih pitanja, izjavila je maturantica Marija.

Planira upisati Fakultet grafičkog dizajna ili neki fakultet koji je vezan uz informatiku.

– Rješavala sam prijašnje mature, no ovaj mi se činio malo težim, ali to je tu negdje. Nije bilo nikakvih incidenata.Većina nas je došla na vrijeme, ali bilo je i osoba koje su dolazile u zadnji tren. Mislim da su neki čak pokušali prepisivati, ne znam jesu li uspjeli, ispričala nam je Marija.

Izdvojeni članak

Proveli smo istraživanje kako maturanti biraju visoka učilišta: Neki su nas rezultati iznenadili

Neka pitanja bila su dosta slična onima s prijašnjih godina

Maturantica Rafaela iz XVI. gimnazije, koja želi upisati Arhitektonski ili Građevinski fakultet, očekivala je da će ispit iz Likovnog biti teži.

– Tako da sam se ugodno iznenadila. Bilo je par težih stvari, ali to je normalno na svakoj maturi. Neka pitanja bila su dosta slična onima s prijašnjih godina. Najteže mi je bilo raditi analizu zbog dužih opisnih odgovora i bilo je nekih zbunjujućih pitanja na zaokruživanje. No, sve u svemu, zadovoljna sam kako je prošlo, govori nam Rafaela.

Izdvojeni članak
fakultet_studenti_upisi na fakultete

Matura je u punom jeku, a ovo su studiji na kojima se traži mjesto više: Logopedija više nije prva

‘Na dosta se pitanja moglo odgovoriti i bez previše učenja’

Ispit nije bio težak ni Matei iz Tehničke škole Ruđera Boškovića u Vinkovcima koja želi upisati Arhitekturu ili Geodeziju u Splitu. Ali, kao i ostali, najviše muke imala je na drugom dijelu ispita.

– Nije bilo teško, ali je bilo stvari koje nisam znala jer iskreno nisam skoro ni učila pa sam zapravo izašla na maturu s općim znanjem. Nije bilo zbunjujućih pitanja i ispiti ranijih godina i ovaj sada su mi bili jednake težine. Nije bilo incidenata, ali jedna cura se nije pojavila, rekla nam je maturantica Matea.

Maturantici Dori iz VII. gimnazije, koja planira upisati Arhitekturu u Zagrebu, ispit iz Likovnog također nije bio previše težak.

– Na dosta se pitanja moglo odgovoriti i bez previše učenja. Zadaci su slični kao i prethodnih godina, a za analizu je dovoljno bilo malo detaljnije proučiti preporučene primjere, objasnila nam je Dora.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr