Pretraga

[Fotogalerija] Marin Soljačić na dodjeli priznanja uputio važnu poruku najboljim maturantima

A- A+

Nagrada Soljačić dodjeljuje se od 2015. godinu, a danas je znanstvenik Marin Soljačić po prvi puta čestitao najboljoj maturantici koja je za svoje znanje prikazano na državnoj maturi dobila veliko priznanje i 5.000 dolara. Dobitnica Iva Madunić, učenica je III. gimnazije iz Splita, a osim nje, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja okupilo se 28 nagrađenih maturanata koji su od MZO dobili priznanja i 2.500 kuna.


Uz svjetski priznatog znanstvenika Soljačića, nagradu je uručivala i ministrica Blaženka Divjak, koja je pokušala ublažiti formalnost s raspitivanjem kod svakog maturanta koji studij je upisao. Osim njih dvoje, koji upisuju filozofiju i pravo, ostali maturanti će se dodatno usavršavati u smjeru STEM-a. Poznato je već da Ilija Srpak, ovogodišnji rekordni dobitnik Oskara znanja, nastavlja studij u Cambridgeu.

Popis svih današnjih dobitnika te iz kojih škola dolaze provjerite na linku ovdje.

Izdvojeni članak

Po prvi puta Nagrada Soljačić odlazi u ruke jedne djevojke: Upoznajte Ivu, najbolju maturanticu u Hrvatskoj

– Za mene je dan kada se dodjeljuju ove nagrade jedan od najsvjetlijih u godini jer na taj dan se podsjetim kako Hrvatska ima blistavu budućnost, a ima takvu budućnost jer ima tako talentirane mlade ljude. Stoga vam ne samo čestitam, nego i zahvaljujem na nadi koju pružate cijeloj Hrvatskoj. S obzirom na to da ste sada na jednoj velikoj prekretnici iz škole na fakultete, htio bih vam dati jedan mali savjet iz mojeg iskustva. Bitno je da radite na sebi i to vam očito jako dobre ide, ali također je jako bitno da pomažete svojim kolegama i mlađima od vas da bi oni također bili izvrsni. Ne samo da će društvu biti bolje zbog toga, nego ćete se i sami osjećati puno sretniji. Čestitke i samo tako nastavite, poručio je nagrađenim maturantima Marin Soljačić.

Dobitnica nagrade Iva Madunić ispite iz Matematike i Fizike riješila je sa 100%, a preko 90% postigla je i na ispitima Engleskog i Hrvatskog.

“Mislim da je hrvatski obrazovni sustav dobar, ali da bi se ipak trebalo poraditi na modernizaciji, prvenstveno informatike”, rekla nam je Iva u razgovoru koji možete pročitati ovdje.

U kratkom govoru zahvalili je prijateljima i obitelji, kao i gospodinu Soljačiću te Ministarstvu na organizaciji.  Njezin govor možete pogledati u nastavku.

https://www.facebook.com/maturanti18/videos/2087677028216928/