Pretraga

Fuchs otkrio što će biti s učenicima koji su pozitivni tijekom mature i kako će se upisati na faks

A- A+

Ministar Fuchs otkrio je da su osigurali da će oni učenici koji će u vrijeme pisanja mature bili pozitivni na koronavirus, maturu polagati najesen, s time da će, pod uvjetom da na rang-listi onog programa koji žele upisati ostvare rezultat kao onaj zadnji i naravno neki viši kandidat, odabrani fakultet moći upisati bez problema. Tako je bilo i lani.

Ministar Radovan Fuchs | foto: Denis Gaščić/srednja.hr

– Situacija ide u dobrom smjeru. Nije dobra, jer pandemija još traje, ali ide prema očekivanjima. Imamo dobro posložen pristup praćenja. Tjedan dana prije no što se počelo prikazivati da krivulja  zaraženih u općoj populaciji pada, mi smo to primijetili u školama, rekao je u ponedjeljak profesor Radovan Fuchs.

Ministar znanosti i obrazovanja komentirao je aktualnu, sve bolju, epidemiološku situaciju, ali i otkrio kako ima pozitivna očekivanja o ovogodišnjoj državnoj maturi.

Očekuje sve učenike u klupama

– Sad je 14 županija kompletno na A modelu. To je negdje oko 88 posto učenika. Ako se ovako nastavi, vjerujem da ćemo uskoro sve učenike imati u školama i očekujem da će se matura odviti kako je i planirano, kazao je ministar.

Izdvojeni članak

Pitali smo Fuchsa jesu li antivakseri posljedica lošeg obrazovanja, on optužuje influencere

Na pitanje boji li se da će neki učenici i kraj školske godine dočekati u klupama, odgovorio je da je ne očekuje takav scenarij.

– Naravno da bojazan uvijek postoji jer su se djeca zaražavala i izvan škola, na raznim druženjima. Ne očekujem više od 30-ak maturanata u samoizolaciji. Prošle godine ih je bilo svega 19, a uzmite u obzir i da škola završava deset dana ranije, rekao je Fuchs.

Pisat će najesen, ali neće izgubiti pravo upisa na faks

No, ono najvažnije, ministar je otkrio što će biti s učenicima koji su pozitivni tijekom mature i kako će se upisati na faks.

– Osigurali smo i da će oni učenici koji bi u datom trenutku bili pozitivni, da polažu maturu na jesen, a s visokim smo učilištima dogovorili da svi oni koji na rang-listi onog programa koji žele upisati ostvare rezultat kao onaj zadnji i naravno viši, upišu bez problema, rekao je ministar.

Tih nekoliko kandidata bi se, dakle, naknadno upisalo iznad kvote na odabrane fakultete, tj. nikome ne bi uzeli mjesto. Takav je princip bio i prošle godine.

Ministar kaže i da neće biti problema s pronalaženjem učitelja koji će čuvati učenike u samoizolaciji.

– Nadam se da će učitelji pristupiti cijepljenju. U ovom trenutku ogroman ih je broj pristupio cijepljenju. No, tkogod ih ne bude htio čuvati, neće ga se siliti, zaključio je Fuchs.