Pretraga

[Glas maturanta] Kontra mnogih svojih kolega, ja stajem u obranu državne mature: Evo i zašto

A- A+

Prethodnih dana smo se trudili objaviti što više pristiglih ispovijesti vezanih za državnu maturu, kako bismo i na taj način dali učenicima priliku, da ukažu na probleme i poteškoće koje ih tište ili samo daju mišljenje o tom standardiziranom ispitu. No, uglavnom su prevladavali oni, koji su se bunili protiv državne mature ili nekog njenog dijela. Međutim maturant II. gimnazije iz Zagreba, kojeg ćemo radi zaštite identiteta nazvati Ivan, stao je s druge strane fronta te odlučio objasniti zašto je ona dobar koncept.

Svoje izlaganje je upravo i nazvao ‘U obranu mature’.

Izdvojeni članak

[Glas maturantice oboljele od mononukleoze] NCVVO je moju bolest tretirao kao pad

Pozdrav svima,
posljednjih dana čitam vijesti i ispovijesti brojnih kolega i kolegica koji otvaraju dušu i iznose svoja mišljenja o ovogodišnjoj maturi. Mnogo napisanog i izrečenog nije mi jasno te bih volio dati viđenje situacije s druge strane. Matura je filter. Matura je konačna prepreka prije upisa na fakultet ili završetka škole. Neki će je bolje prijeći, neki lošije, a neki će pasti. Tako je uvijek bilo i tako će uvijek biti. Mnogi imaju velika očekivanja od sebe koja često nisu u skladu s njihovim mogućnostima. Matura je tu da razbije tu iluziju. U Hrvatskoj postoji više mjesta na fakultetima nego što ima maturanata svake godine. Dakle, svatko se može negdje upisati – bilo to mjesto po njihovoj volji ili ne. Matura je standardizirani test kako bi bio jednak za sve i kao takav mora imati format kakav ima. Zamjerka kako matura traži isključivo reprodukciju činjenica je neosnovana i u krajnjoj liniji laž – pogledajte samo maturu iz biologije ove godine. Žaljenje na to kako se učenje svodi na “štrebanje činjenica par tjedana prije mature” je također bespredmetno – onaj tko je učio tijekom četiri godine, čitao lektire i uložio bilo kakav trud bez problema će riješiti sve mature uz minimalno ponavljanje. Oni koji su proveli srednju školu isključivo u neradu i zanemarivanju obaveza pa sada ostavili par tisuća kuna na pripremama i očekuju da će to nadoknaditi sve izgubljene godine – neće. I to je pravedno. Matura nije test intelektualnih sposobnosti, već usvojenosti gradiva. Ona ne uništava snove, već omogućuje razvoj i upis na željeni fakultet onima koji su to zaslužili. Za sve ostale i dalje postoji šansa, ali će put ipak biti nešto teži. Takav je život. Neki maturanti neće biti zadovoljni svojim rezultatima, neki će biti. Takav je život. Ljudi koji stvaraju maturu i pišu testove ipak imaju više godina i iskustva od prosječnog maturanta i možda ipak zato znaju više od nas. Nije cijeli svijet protiv vas (makar se ponekad to tako činilo) i ne postoji nekakav veći plan kojim se želi “ušutkati” mladež. To je jednostavno realnost svijeta u kojemu živimo. Tko uloži više, više dobije natrag. Što prije to shvatimo, što prije odustanemo od nepotrebnog žaljenja, plakanja i glumljenja žrtvi – to će nam biti bolje i prije ćemo “ostvariti naše snove” kojima toliko težimo.

____________________________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našim Facebook stranicama Maturanti 2019. i Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.