Pretraga

[Glas učenice] Maturantica ‘oprala’ ministra: ‘Koliko ste razmišljali prije donošenja odluke da nas stavite online’

A- A+

Svim srednjim školama ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u srijedu je ravnateljima svih srednjih škola u Hrvatskoj uputio preporuku da zadnja dva dana nastave za maturante organiziraju online. U školu bi prema toj preporuci 24. i 25. svibnja išli samo maturanti kod kojih se mora provesti provjera znanja. Ipak, zadnju riječ imaju ravnatelji koji će odlučiti kako će izgledati nastava za učenike završnih razreda. Osim navedenog, ministar je uputio ravnatelje da se s roditeljima i učenicima dogovore oko odgađanja većih okupljanja, poput norijada, sve kako bi što manje učenika bilo u samoizolaciji ili zaraženo tijekom državne mature. No, dijelu učenika ta se preporuka nije svidjela. Maturantica Lora Miljanić iz Vinkovaca uputila je pismo ministru, poručivši kako njeni vršnjaci posljednje srednjoškolske dane ne žele provesti online. Pismo je vrlo brzo postalo viralno među maturantima, a u nastavku ga pročitajte u cijelosti.

Foto: Unsplash/srednja.hr

 

Poštovani gospodine ministre,

recite mi molim Vas koliko ste razmišljali prije nego što ste donijeli odluku da nas zadnja dva dana našeg srednjoškolskog obrazovanja stavite online? Jeste li razmislili o tome kako se mi osjećamo?

Korona nam je uzela veliki dio našeg, kako svi kažu, najboljeg životnog razdoblja. Bili smo online pola našeg školovanja. Na maturalce većina nas nije otišla! Također, novci, za koje su naši roditelji tijekom cijele godine naporno radili, su i dalje u agencijama. Nitko nam ne govori kada ćemo ih dobiti, nitko nam ne garantira da ćemo ih uopće dobiti! Shvaćate li koliko je nama značilo nešto poput maturalca? Možda je za Vas to samo ekskurzija, ali za nas je to bilo sve osim same ekskurzije. To bi bilo vrijeme povezivanja, vrijeme koje ćemo pamtiti cijeli život! No, nekako smo i preko toga prešli…

Vratili ste nas u škole, nitko sretniji od nas. Vidimo svoje prijatelje prvi put nakon par mjeseci, sreća nam pršti iz očiju. Svaki dan, ali svaki dan smo bili u strahu da će se naše školovanje završiti preko online nastave i da nećemo imati novih uspomena. Bilo nas je strah da će nam nestati motivacije za učenjem te da nećemo biti spremni za državnu maturu. Ali, izgurali smo do predzadnjeg tjedna ovog teškog puta.

Znate li kakav nam je dan jučer bio?
Sjedimo u školi, ispravljamo zadnje ocjene i pričamo o budućnosti. Shvaćamo kako ćemo svi završiti na različitim krajevima države, kako će neki otići iz lijepe naše. Shvaćamo kako imamo samo još nekoliko dana da se veselimo i budemo zajedno! Pričamo sa suzama u očima o maturalcu i svemu što nam je korona oduzela, da bi na kraju saznali da zadnja dva dana koje bi trebali provesti u našim školskim klupama, ćemo zamijeniti mobitelom i kamerom…

Postoje učenici koji zadnji tjedan neće biti u školi zbog stvari koje moraju obaviti za budućnost, zamislite kako je njima znajući da im je ovaj petak zadnji dan na ovom prekrasnom putu.

Volim svoj razred! Volim svoju razrednicu koja nam je bila kao druga majka! Želim zadnja dva dana s veseljem ići u školu znajući da ću vidjeti svoje prijatelje i prikladno se oprostiti s njima.

Stoga Vas molim, u ime svih maturanata, da nam dopustite zadnje zezancije, zadnje osmijehe, zadnje uspomene i provedene dane u našim učionicama!

S poštovanjem,
Lora Miljanić, učenica iz Vinkovaca


Sa svojim pismom možete nam se javiti preko naših društvenih mreža, Facebooka, Instagrama ili možete direktno na mail [email protected] poslati svoju priču. Rado ćemo ju pročitati i podijeliti s našim čitateljima!