Pretraga

Gotov redovni rok za prijavu mature: Doznali smo koje je će ispite pisati najviše učenika u 2023.

A- A+

Protekle srijede završile su prijave ispita državne mature u redovnom roku. Ispite je prijavio ukupno 30.201 kandidat. Matematiku će pisati 28.776 kandidata, Hrvatski njih 28.390, Engleski 27.348, a od izbornih predmeta najčešće je prijavljivana Fizika. To nisu konačne brojke jer sada počinje teći naknadni rok prijave. No njega kandidati mogu koristiti samo uz opravdane razloge.

matura_ postani student

Foto: Srednja.hr

Sve do 15. veljače maturanti su mogli prijavljivati ispite državne mature u redovitom roku. Tu radnju obavljali su u sustavu Postani student, a od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja tražili smo podatke o broju prijava.

Fizika ponovno najpopularniji izborni

Maturu je prijavio ukupno 30.201 kandidat, od čega njih najviše dolazi iz strukovnih škola – 16.050. Gimnazijalaca koji trenutno planiraju pisati maturu je 10.831, dok je od ostalih pristupnika ispite prijavilo 3.320 osoba.

Gledano po predmetima, najviše prijava ima Matematika, ukupno 28.776, s time da više pristupnika planira pisati osnovnu razinu, njih 16.760, dok je višu u redovnom roku prijavilo 12.016 pristupnika. Slijedi Hrvatski jezik, koji se ove godine po prvi puta provodi na jedinstvenoj razini, a prijavilo ga je 28.390. Engleski jezik prijavilo je ukupno 27.348 pristupnika, od čega njih više piše višu razinu – 18.485, dok su osnovnu prijavila 8.863 pristupnika.

Od izbornih predmeta najčešće prijavljivani i ove je godine Fizika koju trenutno planira pisati 7.738. Slijedi Biologija s 5.239 prijava, zatim Politika i gospodarstvo koju planira pisati 4.926 osoba te Kemija koju će pisati 4.049 kandidata. Broj prijava ostalih ispita možete vidjeti ispod, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Izdvojeni članak
matematika_učenje

Maturantima drže besplatne pripreme iz Matematike i još tri velika predmeta, evo kako se prijaviti

Naknadni rok za prijave

Treba napomenuti da ovo nije konačno stanje s brojem prijava. Sada počinje teći naknadni rok za prijavu, promjenu i odjavu ispita, no njega maturanti i ostali pristupnici mogu koristiti samo uz opravdane razloge. U takve ulaze teži zdravstveni problemi u vrijeme prijava ispita, smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća  i slično.

Rok za naknadnu prijavu i promjenu ispita je 2. svibnja, a za to potrebno je podnijeti poseban zahtjev i dokumentaciju koja ga opravdava.

– Učenici koji ove školske godine završavaju četvrti/peti razred u srednjim školama u Republici Hrvatskoj zamolbu za naknadnu prijavu ili promjenu prijavljenoga ispita dostavljaju školskomu ispitnom povjerenstvu koje donosi odluku o opravdanosti zahtjeva i o tome obavještava NCVVO. Učenici se za postupak naknadne prijave ispita, promjene prijavljenih ispita i promjene razine ispita trebaju javiti ispitnomu koordinatoru u školi. Ostali pristupnici zamolbu s priloženom dokumentacijom iz koje je vidljiva opravdanost razloga za naknadnom prijavu ispita, promjenu ispita ili promjenu razine ispita dostavljaju NCVVO-u na adresu: [email protected], pojašnjeno je na stranici Postani student.

Obrasce zamolbe možete preuzeti ispod:

Osim popunjenog zahtjeva, kandidat mora dostaviti i skeniranu/slikanu dokumentaciju kojom se dokazuju razlog i opravdanost neprijavljivanja ispita ili promjene ispita u propisanome roku. Nepotpune zamolbe se neće razmatrati.

I rok odjave ispita je 2. svibnja. Učenici koji završavaju školovanje u Hrvatskoj ispite odjavljuju u svojim školama tako da se jave ispitnomu koordinatoru koji ih upućuje u daljnje postupanje. Ostali pristupnici javljaju se NCVVO-u na adresu [email protected], nakon čega će dobiti naputak o daljnjim postupcima. Oni kojima je odobrena prilagodba ispitne tehnologije kod slanja zamolbe za promjenu ispita, promjenu razine ispita i odjavu ispita trebate poslati obavijest i na adresu [email protected].


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr