Pretraga

Kalendar državne mature u 2022. I 2023.

A- A+

Kao što je to bio običaj i prijašnjih godina, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja već je objavio kalendar državne mature za 2022./2023. godinu. Kao i ove godine prvi ispiti pišu se već na kraju svibnja, točnije 31. svibnja, a ljetni rok otvaraju ispiti materinskih jezika nacionalnih manjina.

Napomena: Klikom na sliku ispod otvorit će se kalendar u punoj veličini koji možete skinuti na svoj uređaj.

kalendar državna matura 2022 2023

Kalendar ljetnog roka državne mature 2023.
Foto: srednja.hr

Već smo pisali o velikim promjenama na maturi iz Hrvatskog u 2023. te objavili popis djela za esej 2023., a sada je izašao i kalendar državne mature za školsku godinu 2022./2023. Prema njemu, prijave ispita državne mature u ljetnom roku počinju 1. prosinca 2022. godine i trajat će do 15. veljače 2023. godine.

Poseban kalendar prijava studijskih programa objavljuje Središnji prijavni ured, a možete ga pronaći OVDJE. Prema njemu prijave fakulteta počinju 1. veljače u 9 sati u sustavu postani student i traju do 19. srpnja u 13:59 sati, osim ako visoko učilište nije odredilo raniji rok prijave, što je obično slučaj kod onih koji provode neku dodatnu provjeru odnosno prijemni ispit. To je i rok do kojega možete mijenjati listu prioriteta, dakle s nje brisati studijske programe ili im mijenjati poredak. Konačne  rang-liste za upis na studijske programe bit će objavljene također 19. srpnja iza 15 sati.

Ljetni rok

Ljetni rok mature ‘otvaraju’ ispiti materinskih jezika nacionalnih manjina – test će se pisati već 31. svibnja, dok 1. lipnja maturanti pišu esejski dio tih ispita.

Kada je riječ o obveznim ispitima mature, prvi je na rasporedu ljetnog roka 2023. Engleski jezik – A i B razina polažu se 2. lipnja. Prvi dio mature iz Hrvatskog jezika, koji se od iduće godine sastoji od testa i sažetka, pisat će se 26. lipnja, dok će drugi dio Hrvatskog jezika, esej, maturanti polagati 27. lipnja. Već dan kasnije, 28. lipnja 2023., na rasporedu je ispit mature iz Matematike, tog dana se pišu obje razine.

Od izbornih predmeta s tradicionalno većim brojem prijava, prva je po redu Biologija i ona se piše 6. lipnja. Maturanti koji prijave Politiku i gospodarstvo taj će ispit pisati 12. lipnja, dok je Fizika na rasporedu 16. lipnja.

Prvi rezultati mature u ljetnom roku su 12. srpnja, nakon toga slijedi rok za ulaganje prigovora na rezultate, dok će konačni rezultati ljetnog roka biti objavljeni 19. srpnja.

U dokumentu u nastavku možete vidjeti čitav raspored ispita ljetnog roka mature u 2022./2023. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [93.41 KB]

POGLEDAJTE I NAŠ TIKTOK VIDEO S VAŽNIM DATUMIMA:

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

Jesenski rok

Oni koji ne izađu na ljetni rok, uspješno ne riješe ispite u tom prvom roku ili će htjeti popraviti ocjenu, moći će se prijaviti i na jesenski rok mature. Prijave ispita bit će otvorene od 20. do 31. srpnja 2023. Prijevremeni rezultati izlaze 11. rujna, a konačni nakon roka za žalbe, 18. rujna.

Kada je riječ o jesenskom roku, isto se prvi piše Engleski, 21. kolovoza, a Matematika 23. kolovoza. Test i sažetak iz Hrvatskog pisat će se 28. kolovoza, a esej iz Hrvatskog 29. kolovoza. ‘Zgusnuti’ su i izborni predmeti pa će se tako Biologija pisati 24. kolovoza, Fizika 25. kolovoza, dok je Politika i gospodarstvo na rasporedu 31. kolovoza.

Kalendar jesenskog roka mature možete vidjeti ispod, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi i upisima na fakultete u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr